Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Drobeta-Turnu Severin: Conferința „Timocul de lângă noi. Imagini, stereotipuri, realități” 8 mai 2023

8 mai, 2023

„Timocul de lângă noi. Imagini, stereotipuri, realități” – o nouă conferință din cadrul proiectului Patrimonium Drobetense.
Timocul* – una dintre cele mai complexe și interesante regiuni din imediata noastră vecinătate – este subiectul unei noi ediții a conferințelor Patrimonium Drobetense. Invitată a întâlnirii din 8 mai, de la ora 16:30, de la Muzeul Regiunii Porților de Fier este prof. univ. dr. Otilia Hedeșan (Universitatea de Vest din Timișoara).
„În ultimii treizeci de ani, Timoc(ul) a devenit un adevărat reper pentru numeroase domenii. El este, astfel, un adevărat paradis al etnografilor, folcloriștilor și dialectologilor care găsesc aici forme arhaice și inedite de cultură tradițională ori limbă. Este, de asemenea, un spațiu cu viață complexă și complicată, puțin cunoscută și, tocmai de aceea, relativ ușor de prezentat prin simplificări nu araeori manipulatorii; este, altfel spus, și un paradis al jurnalismului de toate calibrele, de la cel documentat și responsabil, la cel care marșează pe pitoresc. Totodată, el este (și) un spațiu învecinat, care stârnește interesul naiv al oamenilor din aceste proximități (iar zona Mehedințiului este cu asupră la măsură un asemenea loc).” – spune prof. univ. dr. Otilia Hedeșan.
Otilia Hedeșan a străbătut această regiune, periodic, din anii 1990 până în prezent. Prezentarea insistă asupra raporturilor dintre numeroasele stereotipuri care au fost construite, în timp, cu referire la această regiune și realități care pot fi observate aici.
Accesul la conferință se face gratuit, Pavilionul Multifuncțional, str. Independenței, nr. 2.
*Timocul sau Timacul, Valea Timocului sau Craina Timocului (în sârbește Тимочка Крајина / Timočka Krajina), este o regiune situată în nordul peninsulei Balcanice (în estul Serbiei și nord-vestul Bulgariei), de-a lungul văii râului Timoc și în zonele montane adiacente acesteia. Este formată din județele sârbești Branicevo, Morava de Est, Bor și Zaječar, Cladova precum și regiunea bulgară Vidin.

Organizer

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Venue

Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin
Str. Independenţei nr. 2
Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți 220160 Romania
+ Google Map