- This event has passed.
Eveniment în cadrul proiectului „Salonul cu amintiri”, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi, joi, 24 februarie 2022, ora 15.00
24 februarie, 2022
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită joi, 24 februarie 2022, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la întâlnirea cu scriitorul, dramaturgul, prozatorul și scenaristul român Mircea Radu Iacoban.
Evenimentul „A fost odată, cu… Mircea Radu Iacoban”, face parte din proiectul „Salonul cu amintiri”, inițiat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și constă într-o serie de întâlniri cu personalități culturale ieșene, care ne vor împărtăși din amintirile și experiențele adunate de-a lungul anilor.
Tudor-Florin Moraru, elev la Școala de pian a prof. Daniela Relea, va completa evenimentul cu un minirecital de pian.
Acest proiect este coordonat de Rodica Rodean, preşedintele Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, gazda acestui eveniment fiind drd. muzeograf Mihaela Tudose.
Mircea Radu Iacoban s-a născut la Iași, în data de 19 februarie 1940, a absolvit liceul la Suceava, după care a urmat Filologia la Universitatea ieșeană. Prima carte de proză („Estudiantina”) a publicat-o încă student fiind. A lucrat mai întâi la Radio Iași, apoi la Radio București. S-a numărat printre cei care, în 1966, au întemeiat revista „Cronica”, primul săptămânal ieșean apărut după 1944. În 1969 a reușit reînnodarea firului activității editoriale ieșene, prin înființarea Editurii „Junimea”, căreia i-a fost director un deceniu (1969-1979). Din 1979 devine director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, pe care l-a condus 11 ani. După 1990, a lucrat la Chișinău, ca trimis al ziarului bucureștean „Românul”, acționând în calitate de corespondent de front în Războiul de la Nistru. În urma concursului susținut în 1994, a devenit director al Teatrului „Luceafărul”Iași, pe care l-a condus 12 ani, până la pensionare. Timp de 18 ani a fost ales și reales secretar al Asociației Scriitorilor din Iași. În 2011 s-a numărat printre cei care au înființat revista „Cronica veche”. A publicat numeroase volume de proză, teatru, publicistică, a scris scenarii pentru filme de lung metraj și a primit numeroase premii și distincții.
Evenimentul se desfășoară cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Accesul se face în baza prezentării certificatului verde Covid-19.
Manager Interimar,
Drd. Valentina Druțu |
Şef Secția Relaţii Publice
Dr. Coralia Costaş |