Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Exponatul lunii aprilie 2023 la Muzeul de Artă Brașov: Hans Eder, „Natură moartă cu cactus”

4 aprilie, 2023 - 30 aprilie, 2023

EXPONATUL LUNII
🖼 Hans Eder, „Natură moartă cu cactus”
Ulei pe pânză, 113 x 93 cm
Nedatat
Natura statică ocupă un loc important în creația lui Hans Eder, alături de numeroasele portrete semnate de el. „Concepute în liniștea atelierului său, naturile statice au fost pentru artist prilejuri de reculegere și profunde meditații plastice.” (Dinu Vlasiu)
Cactusul din pictura lui Eder este un simbol al individului aflat într-un mediu citadin pe care l-a creat deliberat, însă acest mediu îi aduce mai degrabă suferință. Alături de cactus se află un coș cu mere. Pășind mai departe pe zona simbolistă, merele reflectă dorințele pământești, dar și alegerea pe care omul o face între dorințe și spiritualitate.
Pe fereastra atelierului se observă un peisaj urban binecunoscut al Brașovului: Piața Sfatului, înconjurată de clădiri multicolore specifice arhitecturii locale. O privire mai atentă dezvăluie indivizii prezenți din loc în loc în piață. Oamenii sunt redați cu o anumită transparență, fantomatici, intrând în contrast cu cele două figurine umane de pe pervazul încăperii. În acest cadru, oamenii nereali par mai verosimili decât cei aflați pe stradă.
Hans Eder (1883-1955) s-a născut la Brașov și este unul dintre cei mai importanți artiști transilvăneni de după Primul Război Mondial. În timpul războiului a fost repartizat ca pictor de război la comandamentul armatei, experință în urma căreia a realizat lucrări tulburătoare.
Expozițiile sale i-au adus prestigiu la Brașov și București, dar și în străinătate la Budapesta, Viena și Berlin. A avut o viață socială și culturală bogată, demonstrată de paleta largă de portrete realizate de-a lungul carierei sale artistice.
Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea artistului, iar informații suplimentare despre opera și viața lui Hans Eder puteți să descoperiți în catalogul online „Hans Eder. Expoziție retrospectivă, 125 de ani de la naștere”:
„Exponatul lunii” face parte din campania de promovare a colecțiilor de patrimoniu ale Muzeului de Artă Brașov.

Details

Start:
4 aprilie, 2023
End:
30 aprilie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=692472742881236&set=a.515599923901853

Organizer

Muzeul de Artă Braşov
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Brașov
B-dul. Eroilor 21
Brașov, Brașov 500030 Romania
+ Google Map
View Venue Website