Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Fântânele, jud. Telorman: manifestarea “Portul popular teleormănean”

31 mai @ 01:14 EET

afis

Muzeul Judeţean Teleorman organizează marţi, 11 noiembrie a.c, ora 13.30, manifestarea “Portul popular teleormănean”. Evenimentul se va desfăşura la Şcoala cu clasele I-VIII Fântânele.

Muzeograful Luminiţa Gheorghe le va vorbi elevilor din această instituţie de învăţământ despre portul popular şi despre rolul pe care acesta îl deţine în existenţa omului.

Costumul popular aparţine unui domeniu de mare complexitate al artei populare românesti. Prin rolul ce-l deţine îmbrăcămintea în existenta omului, costumul popular reprezinta un document de viaţă, descifrarea şi analiza elementelor din care se compune fiind în masura sa elucideze importante probleme de etnogeneză.

În ciuda variaţiilor de la o regiune la alta, variaţii ce ţin de condiţiile social-economice, geografice sau climaterice, portul popular românesc, alături de ţesături, arhitectură, ceramică, folclor epic si muzical, reflectă modul tradiţional de viaţă al poporului, vădind o puternică unitate structurală bazată în principal pe continuitatea si dezvoltarea creatoare a tradiţiilor sale.

Costumul tradiţional, depăşit în timp de evoluţia societăţii, capătă în zilele noastre alte conotaţii, păstrându-se doar ca un ansamblu rezervat sărbatorilor, nelipsit din manifestările de afirmare a creaţiilor populare româneşti din ţară şi străinatate.

Manifestarea “Portul popular teleormănean” se înscrie în cadrul Programului educaţional “Muzeul te vizitează” .

Responsabil Relaţii Publice

Corina Iordan

Pedagog muzeal

Detalii

Dată:
31 mai, 2024
Oră:
01:14 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,