Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu 16-30 septembrie 2023

16 septembrie, 2023 - 30 septembrie, 2023

Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu
16-30 septembrie 2023
APROXIMATIV 100 DE ARTIȘTI de pe 5 continente
Cel mai mare eveniment cultural-diplomatic din România
Sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe
Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio cu sprijinul Ministerului Culturii și sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe va organiza în perioada 16-30 septembrie Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu.
Evenimentul va aduce în spațiile Muzeului Național Brukenthal și în spațiile outdoor din Sibiu lucrări de pictură, ceramică, sticlă, textile, sculptură, nft, instalație, video, fotografie, tehnică digitală, grafică, bijuterie contemporană realizate de aproximativ 100 de artiști din 5 continente.
Festivalul va realiza și o platformă de dialog între artiști, curatori, directori de muzee de artă contemporană și arhitecți. Vor fi mai multe conferințe ținute fizic și online.
O participare extraordinară la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Artă Contemporană este firma de arhitectură Zaha Hadid Arhitects din Londra.
Alexandru Constantin Chituță, manager interimar a declarat: „Începând din acest an Muzeul Național Brukenthal va organiza un eveniment important dedicat artei contemporane. Din anul acesta, va fi cel mai mare eveniment din agenda culturală a Muzeului Național Brukenthal. Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu este unul dintre cele mai importante evenimente cultural-diplomatice din Europa. Avem peste 20 de ambasade partenere care ne-au facilitat primirea lucrărilor din diferite colțuri ale lumii. Conceptul SCAF va avea în fiecare an expoziții ale unor state invitate. Anul acesta vom avea o expoziție de artă contemporană din Republica Moldova, realizată de Muzeul Național de Artă Contemporană și curatoriată de domnul director Tudor Zbârnea și o expoziție din Polonia. Vor fi mai multe expoziții de artă contemporană, realizate de mai mulți curatori, între care le menționez pe Ana Negoiță și Alexandra Runcan. Ediția din acest an va aduce o expoziție inedită de sculptură a maestrului Virgilius Moldovan ce va fi organizată în podul Palatului Brukenthal din Piața Mare din Sibiu. Totodată cu acest prilej vom lansa și ediția de vin, pentru comercializare, realizată împreună cu Jelna-Amprenta Transilvaniei. E noul produs de brand – vinul In touch – Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal. Invităm publicul să intre in contact cu operele a aproximativ 100 de artiști români și străini, din Africa de Sud până în Finlanda, din Japonia și China până în Peru, sau Uruguay, Germania, Austria, Ungaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Dubai și din multe alte state.
În cadrul SCAF vom avea și lansarea catalogului Festivalului și vom inaugura și o sală importantă de expoziții temporare și evenimente în Palatul Brukenthal. Mulțumesc doamnei ministru Raluca Turcan, Ministrul Culturii și doamnei ministru Luminița Teodora Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe și echipei domniei sale, pentru faptul că acest eveniment va fi organizat începând din acest an sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe. Mulțumesc tuturor ambasadorilor pentru prietenia și colaborarea existentă și doamnei primar Astrid Cora Fodor pentru implicarea în acest eveniment care aduce Sibiul pe podiumul marilor evenimente dedicate artei contemporane. De asemenea Muzeul Național Brukenthal mulțumește tuturor instituțiilor culturale, muzee și sponsorilor care susțin acest eveniment. Evenimentul SCAF din 2024 este deja mai mult de jumătate realizat și vor participa peste 25 de ambasade din România și vom avea o expoziție de artă contemporană din Cuba. Suntem în dialog și cu câteva galerii și muzee de artă contemporană din lume.”
Ambasade partenere:
China, Japonia, Polonia, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Uruguay, Mexic, Emiratele Unite Arabe, Israel, Georgia, Israel etc
Instituții partenere:
Universitatea Națională de Arte George Enescu, Universitatea de Arte București, Universitatea de Arte și Design Cluj Napoca, Institutul Cultural Român, Institutul Polonez, Jerusalem Studio School, Institutul Goethe, Art Safari, Art Seif, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu etc.
Muzee:
Etihad Modern Art Gallery Abu Dhabi, Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Muzeul Național de Artă al Moldovei Chișinău, Muzeul Municipal Regina Maria Iași, Muzeul Bistrița, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia Mare, Muzeul Județean Slatina, Oradea Heritage, Casa Darvas La Roche, Ordinul Arhitecților din România, filiala Bihor etc
Sponsori:
Hotel Ramada Sibiu; Jti; Dinamica; Moara Cibin; Șerban și Asociații, Societate civilă de avocați; Gama Sibiu; Sineva; Crama Jelna

Details

Start:
16 septembrie, 2023
End:
30 septembrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=762138999048386&set=a.541983097730645

Organizer

Muzeul Național Brukenthal – Sibiu
View Organizer Website