Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Galaţi: Exponatul lunii – CUTIE MUZICALĂ CU DISC DIN METAL la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați

28 mai @ 23:32 EEST

image description
image description

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați propune vizitatorilor în luna august 2015, în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, un bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: CUTIE MUZICALĂ CU DISC DIN METAL.

Achiziţionată în anul 2002, cutia muzicală cu disc din metal „Mira” a fost produsă în Elveția de firma Mermond Frères, la începutul secolului al XX-lea. Carcasa cutiei este din lemn de nuc, capacul prezintă pe partea exterioară, marchetărie cu model floral iar pe partea interioară sigla „Mira”, precum şi medaliile obţinute de aceasta în competiţiile internaţionale: Londra (1851), Zurich (1883), Anvers (1885), Chicago (1893), Yverdon (1894), Amsterdam (1895), Geneve (1896), Paris (1900), Vevey (1901). Mecanismul de funcţionare este cel al unei cutii muzicale cu disc din metal perforat, aşezat orizontal. În timpul rotirii discului, cu ajutorul mecanismului cu arc, protuberanţele obţinute prin perforare, antrenate de o roată dinţată, determină vibrarea unor lamele metalice. Cutia muzicală cu disc din metal este prevăzută cu un dispozitiv de reglare a vitezei, iar în exteriorul casetei de lemn există o manivelă care antrenează mecanismul.

Împreună cu aceasta au fost achiziţionate şi cinci discuri din metal originale, înregistrate cu melodiile: Imnul Naţional al Austriei, Stephanie, Tannhauser (compozitor R. Wagner), Rigoletto (compozitor G. Verdi), Freischutz (compozitor K.M. von Weber).

Micro-expoziţia organizată de muzeograf Valentin Bodea, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în perioada 5 – 31 august 2015, de miercuri până duminică, între orele 1000 – 1800.

Biroul Relaţii publice,

Nicoleta Gheorghe

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi

Str. Al. I. Cuza, nr. 80, Galaţi

Telefon: (40)236/414228

E-mail: muzeuistoriegalati@yahoo.com, muzeografi.migl@gmail.com

Site: www.migl.ro; http://www.facebook.com/muzeuldeistorie.galati

Detalii

Dată:
28 mai, 2024
Oră:
23:32 EEST
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment: