Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Galaţi: vernisajul expoziţiei: URMELE MOCANILOR SĂCELENI ÎN DOBROGEA

18 mai @ 03:31 EET

AFIS EXPO

URMELE MOCANILOR SĂCELENI ÎN DOBROGEA

Prin proiectul cultural „Circuit turistic muzeal în judeţul Galaţi”, iniţiat de Consiliul Judeţului Galaţi şi finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operaţional Regional 2007-2013, muzeele gălăţene au fost promovate şi în judeţul Braşov. În urma acestei promovări, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a încheiat un parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov cu privire la itinerarea expoziţiei dedicată mocanilor din Ardeal care de-a lungul secolelor, în transhumanţa lor către sudul Moldovei sau Dobrogea treceau şi prin ţinutul Covurlui, implicit prin Galaţi.

Vineri, 1 august 2014, ora 1300, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov vă invită la vernisajul expoziţiei:

URMELE MOCANILOR SĂCELENI ÎN DOBROGEA.

Expoziţia este dedicată familiilor de mocani săceleni: Median, Oancea şi Bobeş şi prezintă rolul acestora în dezvoltarea economică, socială şi culturală a aşezărilor din Dobrogea.

„Încă din secolul al XV-lea românii din unele zone din sudul Transilvaniei au practicat păstoritul transhumant, caracterizat prin văratul turmelor de oi pe păşunile montane şi iernatul lor în Bărăgan şi Dobrogea, în luncile şi bălţile Dunării. Urmele lor în Dobrogea au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi.”

Evenimentul va avea loc la secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi din str. Domnească, nr. 25.

Organizator expoziţie: muzeograf Adrian Zăinescu

Biroul Relaţii publice

Nicoleta Gheorghe

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi

Str. Al. I. Cuza, nr. 80, Galaţi

Telefon: (40)236/414228

E-mail: muzeuistoriegalati@yahoo.com, muzeografi.migl@gmail.com

Site: http://www.migl.ro/index.html; http://www.facebook.com/muzeuldeistorie.galati

Details

Date:
18 mai, 2024
Time:
03:31 EET
Event Category:
Event Tags: