Loading Events

« All Events

Galaţi: Exponatul lunii iunie 2024 la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” | Figurină feminină de teracotă (sec. IV-III î.Hr)

3 iunie - 30 iunie

Exponatul lunii Iunie 2024
Figurină feminină de teracotă (sec. IV-III î.Hr) Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă propune spre vizitare, în luna iunie, mini-expoziţia „Figurină feminină de teracotă (sec. IV-III î.Hr)” realizată de muzeograf dr. Tudor Mandache. Piesa, aflată în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, a fost achiziţionată în 1959 de la colecţionarul dr. Alexandru Nestor Măcellariu,  fost primar al oraşului Galaţi în perioada 23 noiembrie 1933 – 21 martie 1934 şi 23 februarie 1936 – 21 ianuarie 1937.
Statueta întreagă, lipită pe mijloc, are un soclu tronconic profilat, oval în secţiune, ce face corp comun cu figurina. Spatele nefinisat este prevăzut cu o deschidere rectangulară de 4.9 cm x 3.5 cm, necesară aerisirii şi arderii complete. Statueta reprezintă o figură feminină laică, într-o ţinută elegantă, caracteristică coroplasticii elenistice de tip Tanagra. Este îmbrăcată într-un himation cu falduri bogate, care îi acoperă corpul de la gât până la picioare.
Piciorul stâng, îndoit din genunchi, se profilează frumos în afara pliurilor chitonului. Întreaga greutate a corpului se sprijină pe piciorul drept. De pe cap coboară un himation pe umeri, piept şi braţe. Mâna dreaptă se sprijină pe şold, iar cea stângă susţine himation-ul răsucit sub forma unei eşarfe diagonale, de la dreapta spre stânga, în faţă peste mijloc, coborând în pliuri fine până în dreptul genunchiului stâng. Capul, frumos împodobit cu o coafură clasică, frecvent întâlnită, este ornamentat cu o coroniţă slab imprimată.(muzeograf dr. Tudor Mandache)
Mini-expoziţia va putea fi admirată până la sfârşitul lunii iunie, 2024, la Secţia Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Str. Mr. Iancu
Fotea, Nr. 2Bis (vizavi de Biserica Greacă).
Responsabil Relaţii Publice,
Aura Cristian

Details

Start:
3 iunie
End:
30 iunie
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați
str. Al. I. Cuza, nr. 80
Galați, Galați 800216 Romania
+ Google Map