Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Galați: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” vă invită miercuri, 12 octombrie 2022, ora 12.00, la o masă rotundă dedicată Smarandei Brăescu

12 octombrie, 2022

Masă rotundă: „Smaranda Brăescu – Dincolo de culmi și neguri”
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, vă invită miercuri, 12 octombrie 2022, ora 12.00, la o masă rotundă dedicată Smarandei Brăescu, prima femeie cu brevet de parașutist și a doua femeie pilot a României, campioană mondială la saltul feminin cu paraşuta în 1931, şi campioană mondială absolută în 1932, la Sacramento, SUA. La împlinirea a 90 de ani de la obținerea recordului mondial absolut și la 125 de ani de la nașterea sa, anul acesta i-am celebrat viața și activitatea prin variate manifestări.
„Cine a văzut-o și cine a auzit-o vorbind de plaiurile românești, a rămas mișcat de sufletul ei delicat, de curajul ei supraomenesc, de nemărginitul ei patriotism. Ea poate sta cu cinste alături de marile românce din trecut, a căror modestie și jertfă pentru țară a lăsat numeroase pilde pentru generațiile următoare” (Revista „Cele trei Crișuri”, noiembrie-decembrie 1931). Aceste frumoase cuvinte descriu o persoană care a sfidat normele epocii în care a trăit, a depășit bariere de netrecut pentru majoritatea femeilor din vremea sa și a reușit să-și împlinească visul de a deveni parașutistă, aviatoare și campioană mondială absolută la saltul cu parașuta.
Activitatea intitulată „Smaranda Brăescu – Dincolo de culmi și neguri” va fi moderată de directorul instituției, prof. Cristian Dragoș Căldăraru. În cadrul aceleiași întâlniri va fi prezent un invitat special, un parașutist, membru al Clubului „Aerial” din Galați, prilej de a afla cum a evoluat acest sport în prezent față de perioada de pionierat a parașutismului din vremea Smarandei Brăescu.
De asemenea, vor mai susține comunicări: Daniela Alecsă, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci – „Jurnalele Smarandei Brăescu – un dialog interior încărcat de sensuri”, Valentin Bodea, muzeograf doctor în cadrul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați – „Viața și activitatea pictorului Dumitru Brăescu”, fratele celebrei parașutiste, Mihaela Damian, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați – „2 octombrie 1931 – ziua recordului mondial feminin la saltul cu parașuta”.
Acțiunea va avea loc miercuri, 12 octombrie 2022, ora 12.00, la secția Lapidarium, strada Maior Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă).

Detalii

Dată:
12 octombrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=213364571046267&set=a.198406815875376

Organizator

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Lapidarium, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați
str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2
Galați, Galați 800017 Romania
+ Hartă Google