- This event has passed.
Giurgiu: Exponatul lunii iunie 2020 la Muzeul judeţean “Teohari Antonescu” – Revista copiilor și a tinerime”, nr. 31 din 1916
2 iunie, 2020 - 30 iunie, 2020
EXPONATUL LUNII IUNIE
Muzeul județean “Teohari Antonescu” Giurgiu prezintă în cadrul proiectului muzeal EXPONATUL LUNII: Literatura pentru copii în ”Revista copiilor și a tinerimei”. Rolul literaturii în formarea personalității copilului.
Expoziția prezintă “Revista copiilor și a tinerime”, nr. 31 din 1916 și alte creații pentru copii: basme, povești povestiri: Frații Grimm, Povești; Alphonse Daudet , Piciul; Lyman Frank Baum, Vrăjitorul din Oz; Ion Creangă, Povești, povestiri, amintiri; Emil Gârleanu, Din lumea celor care nu cuvântă; Mihail Sadoveanu, Nada Florilor; Petre Ispirescu, Legendele sau basmele românilor.
Înființată de Constantin Gheorghe Costa-Foru( remarcabilă personalitate culturală română, ziarist, avocat, atașat diplomatic la Paris și subprefect la Comana, Judeșul Vlașca), “Revista copiilor și a tinerimei” a apărut, săptămânal, în perioada 25 mai 1913-12 noiembrie 1916 și 1 ianuarie 1919-1924.
Ion C Vissarion (1877-1951), scriitor dâmbovițean care a colaborat la mai multe reviste și ziare ale vremii cu orticole, nuvele , povestiri, poezii și piese de teatru, a publicat în paginile revistei povestea intitulată Zapis -Împărat.
o colaboratoare de mare succes a revistei a fost scriitoarea suedeză Selma Lagerlof( 1858-1950), laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1909. Din povestea Moș Răducu transpar figurile centrale ale copilăriei – bunicul și bunica.
Literatura înfluențează în sens pozitiv viața și dezvoltarea copiilor: îi învață principiile morale, acționează asupra idealurilor și aspirațiilor, conturează mentalitatea, îi ajută să facă diferența dintreb ine și rău, ajută la îmbogățirea vocabularului, dezvoltă particularități precum atenția, observația, intuiția, percepția, influentează comportamentul în familie și în grup, cultivă imaginația și creativitatea, modeleaza personalitatea.