Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Goleşti: simpozionul cu tema “Mari personalităţí argeşene dedicat” împlinirii a 237 de ani de la naşterea cărturarului şi omului politic Constantin (Dinicu) Golescu.

29 mai @ 12:29 EET

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii-Goleşti organizează, vineri, 7 februarie 2014, orele 1200, în sala de conferinţe, simpozionul cu tema Mari personalităţí argeşene dedicat împlinirii a 237 de ani de la naşterea cărturarului şi omului politic Constantin (Dinicu) Golescu.

Vlăstar al uneia din vechile familii boiereşti, acesta a fost cel de-al patrulea copil al banului Radu Golescu şi al Zoiţei, fiica clucerului Constantin Florescu. A primit o educaţie aleasă la Academia Grecească din Bucureşti, studii care l-au făcut să preţuiască noile idei luministe.

Pasionat călător şi fin observator al celor văzute în ţară şi peste hotare, Dinicu Golescu a contemplat oamenii şi lucrurile în mod creator, făcând comparaţii utile, pe care le-a aşternut pe hârtie, constituind, astfel, un material de reflecţie şi pilde de urmat pentru contemporani. Înzestrat cu un sensibil spirit de observaţie şi capacitatea de a consemna rodul acestei deprinderi, a contribuit, considerabil, la educarea tinerei generaţii cu interesul pentru ideile şi civilizaţia europeană.

Promotor al României moderne, Dinicu Golescu ne-a lăsat moştenire unul dintre primele jurnale de călătorie din istoria literaturii române, în care îşi arată dorinţa de a insufla contemporanilor săi ideea unei societăţi bazată pe educaţie, cunoaştere şi drepturi naturale. De asemenea, el este întemeietorul primei şcoli superioare din mediul rural din Muntenia, şcoală mixtă, cu acces liber pentru copiii din toate stările sociale, precum şi al primelor ziare româneşti: Fama Lipschii (1827) şi Curierul românesc (1829) împreună cu Heliade Rădulescu.

În cadrul simpozionului, vor fi prezentate lucrări de către specialişti de la Direcţia pentru Cultură Culte şi Patrimoniu-Argeş, Muzeul Goleşti, elevi şi profesori de la liceele argeşene.

În încheierea simpozionului, va fi deschisă expoziţia temporară Mişcarea revoluţionară din 1821. Litografii după picturi de Peter von Hess, donaţia domnului Ioan Gherman din Piteşti. Cele 39 de litografii, datate în prima jumătate a secolului al XIX-lea, cu imagini din timpul mişcării de eliberare a popoarelor balcanice de sub Imperiul Otoman, vor fi etalate până la data de 1 mai, în secţia de istorie a Goleştilor.

Vă invităm să fiţi alături de noi!

Director general,

Dr. Filofteia Pally

Detalii

Dată:
29 mai, 2024
Oră:
12:29 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,