Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Expoziţia Ludovic Stawski. Un artist în Moldova secolului al XIX-lea

30 mai @ 21:51 EET

Expoziţia Ludovic Stawski. Un artist în Moldova secolului al XIX-lea

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Universității „Al. I. Cuza” Iași, Muzeul de Istorie Naturală al Universității „Al. I. Cuza” Iași și Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale organizează, în perioada

11 noiembrie 2014 – 16 ianuarie 2015, expoziția „Ludovic Stawski. Un artist în Moldova secolului al XIX-lea”.

Expoziţia îşi propune să reunească pentru prima oară pe simeze, opera pictorului Ludovic Stawski. Artist de referinţă în pictura românească din secolul al XIX-lea, pictorul surprinde în tablourile sale oraşul Iaşi şi numeroase personalităţi ale vremii.

Născut şi educat la Liov, în Galiţia, Ludovic Stawski se stabilește în 1830 la Iaşi şi se integrează în viaţa artistică a capitalei Moldovei. Artist complet lucrează miniatură, pictură în ulei şi frescă. Aproape o jumătate de secol, din anul 1839 până în anul 1887, predă desenul la Institutul de Fete din Iaşi, fiind unul dintre cei mai longevivi şi mai riguroşi dascăli ai învăţământului artistic românesc.

Tablourile artistului, peisaje, portrete de epocă, printre acestea portrete oficiale ale unor personalităţi istorice, sunt prezentate alături de obiecte de artă decorativă. În selecţia acestora din urmă am urmărit să punem în evidenţă modul în care modernitatea şi tradiţia culturală coexistă în prima jumătate a secolului al XIX-lea în societatea românească, fapt de civilizaţie surprins şi de artist în lucrările sale.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 11 noiembrie 2014, orele 17.00, la Muzeul Unirii, str. Lăpuşneanu 14. Curatorii expoziției vor fi dr. Corina Cimpoeșu și dr. Marcelina Brîndușa Munteanu.

Vă așteptăm la acest eveniment!

Manager,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Cu stima,

Gabriela Lazar

Biroul Relatii Publice

Complexul Muzeal National MOLDOVA Iasi

Detalii

Dată:
30 mai, 2024
Oră:
21:51 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, , , ,