Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Manifestări dedicate Unirii Principatelor

31 mai @ 02:17 EEST

afis 24 ian M Unirii

Manifestări dedicate Unirii Principatelor

În fiecare an, aniversarea Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859 este un prilej pentru societatea contemporană de reafirmare a conceptului unificator de identitate națională. Orașul Iași, în calitate de catalizator al ideii moderne de unitate națională, este locul în care manifestările de celebrare a Unirii au o semnificație aparte.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi prin Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Palatul „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa, alături de importanți parteneri instituționali locali, organizează o serie de manifestări dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor, care se vor desfășura după următorul program:

Vineri, 22 ianuarie

 

MUZEUL UNIRII

ora 11.00 – Lansare de carte „Cuza Vodă și făcliile Unirii”, autor Constantin Bostan

 

MUZEUL MEMORIAL „MIHAIL KOGĂLNICEANU”

orele 10.00 – 13.00 – Simpozionul „Mihail Kogălniceanu în conştiinţa contemporaneităţii”, organizat în parteneriat cu Direcția Județeană de Cultură Iași și Asociația „Mihai Kogălniceanu”

PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” RUGINOASA

Simpozionul ,,Domnitorul Al. I Cuza, partizanul României în conștiința națională și europeană”, în parteneriat cu Centrul de Studii ,,Ștefan cel Mare” Pașcani

Concurs de istorie ,,Cuza –Vodă și Unirea” , cu participarea elevilor de la școlile din Ruginoasa.

Sâmbătă, 23 ianuarie

 

MUZEUL UNIRII

ora 17.00 – Simpozionul „Domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) – etapă fondatoare a statului modern român”

 

MUZEUL MEMORIAL „MIHAIL KOGĂLNICEANU”

orele 10.30 -12.30 – Programul educaţional „Nu uita că eşti român”, organizat în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir” Iaşi. Coordonatori: prof. Cristina Talpan, prof. Simona Grigore, prof. Ofelia Huţul şi muzeograf Mihaela Tudose.

ora 17.30 – „Ambasadorii unirii”, proiect inițiat de Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași

 

PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” RUGINOASA

Simpozionul „OMAGIU FĂURITORILOR UNIRII ”, organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi

 

Duminică, 24 ianuarie

 

MUZEUL UNIRII

ora 10.00 – Vernisajul expoziţiei „Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Realizările unei domnii”, organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală Iaşi, Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Arhivele Naționale a României. Serviciul Județean Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi. Curatori: dr. Sorin Iftimi și dr. Aurica Ichim.

Expoziția cuprinde documente privind reformele înfăptuite în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza și va putea fi vizitată până pe 27 februarie 2016 .

orele 10.00 – 13.00 – „Gardă la drapel”, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi şi Asociația „Tradiția Militară” București, Piața Unirii

ora 17.00 – Concert susținut de fanfara Garnizoanei Iași

ora 18.00Retragerea cu torțe, pe traseul Muzeul Unirii – Piaţa Unirii – Bd. Ştefan cel Mare – Palatul Culturii

PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” RUGINOASA

Manifestări cultural-artistice dedicate zilei Unirii și a comunei Ruginoasa realizate în parteneriat cu Primăria Ruginoasa , Centrul Cultural și Școlile Gimnaziale din Ruginoasa.

Vă așteptăm!

 

 

Manager,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Şef birou relaţii publice,

Dr. Coralia Costaş

Cu stima,

Gabriela Lazar

Biroul Relatii Publice

Complexul Muzeal National MOLDOVA Iasi