Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: conferința „România în lume” susținută de prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, sâmbătă, 21 octombrie 2023

21 octombrie, 2023

Proiectul educațional „Valori Culturale Românești”

ediția a XXV-a

 

În perioada 20-22 noiembrie 2023, la Iași, se desfășoară cea de-a XXV-a ediție a Proiectului educațional „Valori Culturale Românești”, manifestare de tradiție organizată de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Această ediție aniversară este dedicată marelui cărturar român Dimitrie Cantemir și contribuției acestuia la patrimoniul cultural european și național. Omagierea omului de cultură, cunoașterea si prețuirea pentru remarcabilele contribuții în domenii culturale atât de diverse reprezintă un obiectiv al acestei manifestări.

De asemenea, o altă temă abordată este consacrată locului și rolului românilor în lume. Națiune aflată la interferența Orientului și a Occidentului, românii reprezintă o Civilizație de sinteză, care poate să ofere celor interesați învățăminte și sugestii utile în înțelegerea realităților istorice și culturale atât de contradictorii specifice sud-estului Europei.

„România în lume” este titlul conferinței susținute de prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, invitatul de onoare al acestei ediții, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 21 octombrie 2023, ora 10.00, la Palatul Culturii – Sala Voievozilor.

Conferința va fi urmată de o dezbatere care își propune să evidențieze importanța românilor într-o regiune a Europei dominată de interese și influențe contradictorii.

La Palatul Culturii participanții vor putea vizita expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”, deschisă în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Această tradițională manifestare culturală cu un puternic caracter interdisciplinar are ca obiectiv esențial dezvoltarea patriotismului prin prezentarea adevărului istoric, evidențiind rolul personalităților care au contribuit la făurirea și modernizarea României Întregite.

Proiectul educațional „Valori Culturale Românești” este organizat în parteneriat cu: Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Istorie și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Arhivele Naționale Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Institutul „Sfântul Nicolae” Iași și Asociația „Oltea Doamna” Iași.

 

 

 

Manager interimar,

Dr. Valentina Druțu

 

Şef Secție Relaţii Publice,

Dr. Coralia Costaş

 

Details

Date:
21 octombrie, 2023
Event Category:

Organizer

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
View Organizer Website

Venue

Complexul Muzeal Național „Moldova” – Iași
Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1
Iași, Iași 700028 Romania
+ Google Map
View Venue Website