Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Cucuteni Alternativ la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza”

24 februarie, 2022

Cucuteni Alternativ la Muzeul UAIC
Patrimoniul cultural este asociat cu trecutul, cu ceva care nu se mai schimbă. Însă patrimoniul se diversifică în mod constant și interacționează cu cei care îl descoperă, îl îmbogățesc, jucând un rol important în modelarea viitorului.
Arheologii și colegii lor din alte științe lucrează pentru a dezvălui cât mai multe dintre aspectele necunoscute ale comunităților Cucuteni. Eforturile decriptării duc adeseori la întrebări ale căror răspunsuri sunt așteptate. La rândul lor, artiștii, participă la demersurile specialiștilor, folosind imaginația pentru a facilita comunicarea cu publicul.
Cucuteni este un sit, o cultură arheologică, o civilizație eneolitică.
Noi vă propunem programul Cucuteni Alternativ, un muzeu altfel, un experiment care oferă artiștilor un context diferit de cel al unei galerii sau al unui spațiu de expunere clasic. Astfel, imaginația, creativitatea și talentul sunt aduse într-o instituție muzeală, care prin stimularea simțurilor, a metodelor non-formale, prin expuneri clasice și/sau neconvenționale, provoacă publicul să dea mai multă culoare și valoare patrimoniului cultural local reprezentat de cultura Cucuteni.
Civilizația Cucuteni s-a dezvoltat la răsărit de Carpați în perioada 5300 – 3200 î.Hr. Stilul de viață al comunităților cucuteniene este cunoscut treptat de către arheologi, însă multe componente ramân încă sub forma întrebărilor. Încă de la descoperirea acestei civilizații la sfârșitul secolului 19 a ieșit în evidență arta ceramicii reprezentată de olărie și arta figurativă. Proiectul Cucuteni Alternativ aduce frumusețea artei Cucuteni în viața oamenilor de astăzi, pe care îi invităm să identifice întrebări, să provoace întrebări fără răspuns, să propună răspunsuri marcate de creativitate, valori și idei de dezvoltare comunitară.
Obiectivele proiectului Cucuteni Alternativ sunt:
1. Creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la importanța, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural local și regional;
2. Implicarea a 1000 de artiști români și internaționali în crearea și dezvoltarea Muzeului Cucuteni Alternativ, pe parcursul a 7 ani;
3. Promovarea creativității, solidarității, învățării și diversității pentru și printre tineri prin arte și educație non-formală;
4. Dezvoltarea de parteneriate inter-instituționale, între artiști, muzee, companii, organizații publice și/sau private pentru a promova patrimoniul cultural Cucuteni.
În ediția din acest an, ne-am propus să expunem lucrările a 25 de artiști din artele spectacolului, arte vizuale, ceramică, muzică, dans, educaţie artistică, storytelling, new-media etc. Vernisajul primei expoziții a avut loc pe data de 6 februarie 2022, la ACT House, str. Cucuteni, nr. 8 mansardă, în orașul Târgu Frumos, jud. Iași, fiind un eveniment dezvoltat de voluntari europeni, în cadrul proiectului Arts Lab 3.0, finanțat de Corpul European de Solidaritate, un program al Uniunii Europene.
Următorul pas este reprezentat de vernisarea expoziției în cadrul Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Activitatea se va desfășura în ziua de 24.02.2020, între orele 12.30-16.00, ca urmare a unui parteneriat între instituția gazdă și Asirys Supertineri din Târgu Frumos.
Expoziția va fi integrată într-o caravană educațională despre patrimoniul cultural local și participarea civică, care va putea fi găzduită de toți partenerii interesați pe tot parcursul anului 2022.
Intrarea este liberă, dar dat fiind că putem găzdui un număr limitat de vizitatori în același timp, pentru programare vă rugăm să ne trimiteți un mesaj privat.
Prevederi sanitare actuale:
Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 2282 din 22 octombrie 2021, în spațiile publice închise și deschise, spațiile comerciale ale UAIC, la locurile de muncă din cadrul UAIC se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, în condițiile și cu respectarea instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în Ordin.

Details

Date:
24 februarie, 2022
Event Category:

Organizer

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
View Organizer Website

Venue

Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza” – Iași
str. Titu Maiorescu, nr. 12
Iași, Iași 700460 Romania
+ Google Map
View Venue Website