Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Expoziția „Teodor T. Burada, globe-trotterul secolului al XIX-lea”

17 octombrie, 2023 - 14 ianuarie, 2024

Teodor T. Burada a fost cunoscut ca pasionat și virtuos violonist, „explorator de orașe, de sate și de țări străine locuite de români”, jurist, teatrolog, istoriograf, animator cultural și filantrop.

Expoziția „Teodor T. Burada, globe-trotterul secolului al XIX-lea” conturează aspecte definitorii ale preocupărilor intelectualului de factură enciclopedică și, totodată,  marchează centenarul plecării lui în lumea umbrelor.

Activitatea polivalentă și permanentă, materializată prin publicarea a peste 100 de volume – monografii ale unor regiuni și sate din România, cercetări despre românii răspândiți în Europa, Orientul Mijlociu și Asia Mică, lucrări despre datini, obiceiuri și cântece populare –, precum și contribuția lui la promovarea manifestărilor spirituale românești prin susținerea a peste 150 de concerte în țară și în străinătate (unele din ele în scop de binefacere pentru răniți, săraci, școli sau alte instituții) au dus la numirea lui T.T. Burada membru corespondent al Academiei Române.

De numele său se leagă și descoperirea celei mai vechi civilizații din Europa – Cultura neolitică Cucuteni, precum și construirea Bisericilor Ortodoxe Române de la Ierusalim și din Lemberg (Lvov). Tot el este cel care a pus bazele primului muzeu al instrumentelor muzicale.

Ultimele decenii ale vieții le-a consacrat lucrării sale fundamentale – Istoria teatrului în Moldova, alcătuită din două volume care, din păcate, includ doar perioada până în anul 1896, anul inaugurării noului Teatru Național. Se spune că al treilea volum ar fi rămas în manuscris, nepublicat.

Spirit vioi, șugubăț din fire, optimist, cu preocupări științifice și artistice diversificate, Teodor T. Burada s-a bucurat de o largă prețuire.

Proiectul propus oferă publicului un excurs vizual sub forma unei instalații de artă din colaje de fotografii și documente, precum și o expunere clasică a bunurilor de patrimoniu.

Titlul expoziției dezvăluie o latură importantă a cărturarului, aceea de călător neobosit, doar că itinerariile sale aveau ca scop cercetarea mărturiilor despre vechi români răspândiți în lume (Macedonia, Istria, Moravia, Ucraina, Rusia, Egipt, Turcia ș.a.).

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 17 octombrie 2023, ora 15:30, la Casa Muzeelor. La eveniment vor fi prezenți invitații: cercet. șt. principal gr. I, dr. Gabriela Haja – director al Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide” Iași, specialist în istoria cercetărilor de la Cucuteni, Vasilica Mîrza – muzeograf dr. la Muzeul de Istorie al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași, ansamblul instrumental „Floralia” al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, coordonat de conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă.

Expoziția, realizată în foaierul de la parterul Casei Muzeelor, poate fi vizitată în perioada 17 octombrie 2023 – 14 ianuarie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de vizitare).

 

Beatrice Panțiru, muzeografă

Details

Start:
17 octombrie, 2023
End:
14 ianuarie
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
View Organizer Website

Venue

Casa Muzeelor, Iași
Vasile Alecsandri, 6
Iași, 700054 Romania
+ Google Map