Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Începând de joi, 21 septembrie, la Casa Muzeelor puteți vizita Memorie, o expoziție concepută de Biblioteca Națională a Israelului cu prilejul European Days of Jewish Culture 2023.

21 septembrie, 2023 - 31 octombrie, 2023

Începând de joi, 21 septembrie, la Casa Muzeelor puteți vizita Memorie, o expoziție concepută de Biblioteca Națională a Israelului cu prilejul European Days of Jewish Culture 2023.

Aceasta aduce în prim-plan personalități evreiești din diferite țări și culturi, reprezentate prin materiale de arhivă, extrase din memorii și din presă, fotografii istorice, registre municipale, cărți poștale și alte amintiri, fiecare din cele opt panouri incluse în expoziție reprezentând o fereastră către istoria unei comunități, prin punctele de conexiune date de moștenirea documentară.

Memoria are dimensiuni multiple. Include atât evocări interioare, personale ale evenimentelor la care am fost noi înșine martori, cât și comemorări colective, exterioare a ceva ce nu mai există demult. Memoria se situează până la un punct în afara timpului, supraviețuind ca întotdeauna de la o generație la alta, păstrată în scris multă vreme după moartea celor în mintea cărora s-a ivit pentru prima oară. Dar e de asemenea adânc înrădăcinată în timp, descrisă și definită de însuși momentul în care a fost creată.

Bibliotecile depozitează memoria în documente comemorative, în arhive, în cărți și în note despre nenumărate existențe, filosofii și gânduri. Biblioteca Națională a Israelului, cu colecțiile sale de arhivă și cele peste cinci milioane de cărți, se definește pe sine ca fiind o instituție centrală a memoriei naționale.

Fondată la Ierusalim în anul 1892, Biblioteca Națională a Israelului (The National Library of Israel, NLI) are o dublă misiune, servind ca bibliotecă națională a Statului Israel, cât și pentru evreii de pretutindeni. Clădirile sale vaste conțin o mare bogăție de materiale, într-o varietate de forme, spunând povestea istorică, culturală și intelectuală a poporului evreu, a Statului Israel și a teritoriului israelian de-a lungul secolelor.

Vernisajul expoziției ce are în centru memoria va avea loc joi, 21 septembrie 2023, la ora 17:00, în Sala de Conferințe a Casei Muzeelor.

Invitați: Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, Ștefan Țuțuianu, politolog, Lucian Bălănuță, jurnalist și Albert Lozneanu, secretar general al Comunității Evreilor Iași. Evenimentul va fi moderat de Peninah Zilberman, Tarbut Foundation

Expoziția Memorie de la Casa Muzeelor va fi deschisă publicului în perioada 21 septembrie-31 octombrie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00 (16.30 – eliberarea ultimului bilet de acces).

Parteneri alături de Muzeul Național al Literaturii Române Iași: Tarbut Foundation, Comunitatea Evreilor Iași.

Details

Start:
21 septembrie, 2023
End:
31 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=821420463320438&set=a.528664565929364

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
View Organizer Website

Venue

Casa Muzeelor, Iași
Vasile Alecsandri, 6
Iași, 700054 Romania
+ Google Map