Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

În perioada 6 septembrie – 2 octombrie 2022, Várvédő galéria, în colaborare cu Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», găzduiește expoziția memorială a pictorului Școlii băimărene de pictură, Jandi David (Jánd, 1893-1944, Baia Mare).

6 septembrie, 2022 - 2 octombrie, 2022

În perioada 6 septembrie – 2 octombrie 2022, Várvédő galéria, în colaborare cu Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», găzduiește expoziția memorială a pictorului Școlii băimărene de pictură, Jandi David (Jánd, 1893-1944, Baia Mare).
Pictorul s-a format la Baia Mare sub corectura lui Thorma Janos, Ferenczy Károly și Réti István. Pentru o perioadă scurtă de timp, a urmat cursurile Secției de Grafică din cadrul Școlii Superioare de Artă Plastică din Budapesta (Ungaria) și ulterior s-a perfecționat ca autodidact în studiile de călătorie întreprinse în Italia (Roma, Veneția, Florența, Taormina).
🎤Lucrarea Autoportret, prezentată în cadrul vernisajului de domnul director Robert Strebeli, face parte din patrimoniul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și, deși nedatată, se încadrează în perioada interbelică.
📋Orginalitatea lucrării constă în gestul mâinii drepte ridicate în semn de a invita privitorul să intre în spațiul său privat, în interioritatea subiectivității sale, iar pe de altă parte de a extinde spațiul pictural al compoziției.
Din punct de vedere stilistic și cromatic lucrarea trădează convingerea expresionistă a artistului care se transpune pe pânză prin ușoare distorsionări ale structurii anatomice în scopul creării unui moment emoționant care transmite diverse stări de spirit.
Cromatica este una specifică acestei perioade de creație, bazată pe tonuri închise de culoare și întrerupte pe alocuri de pete albe sau albastru ultramarin prin care sugerează reținerea reflexelor luminii pe suprafețe restrânse. Pensulația este una picturală, juxtapusă, prin intermediul căreia tușele largi de culoare întind ferm pasta groasă pe suprafețe, conferind, totodată, un aspect tridimensional lucrării.
🖼Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» vă invită să admirați și alte lucrări semnate de Jandi David, alături de bogata sa colecție de pictură, grafică și sculptură din cadrul expoziției permanente.
✍️Dr. Eniko Botiș

Details

Start:
6 septembrie, 2022
End:
2 octombrie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/muzartcabm/posts/pfbid0Jye5dhpXJZdvHgCiPSrzNdmKzxsWkVBZQWaqrrrrq861n7LKFyWQGcN5BrsCTAbSl

Organizer

Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”
View Organizer Website