Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

În perioada sărbătorilor de Paști, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, vă oferă în incinta Iulius Mall (la etaj) expoziția ”(A)ere de primăvară. Istorii. Sărbători. Tradiții”, într-o încercare vizuală de a reflecta primăvara de-a lungul istoriei și, mai ales, conceptul de ritual.

29 martie, 2023 - 19 aprilie, 2023

Acum, în perioada sărbătorilor de Paști, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, vă oferă în incinta Iulius Mall (la etaj) expoziția ”(A)ere de primăvară. Istorii. Sărbători. Tradiții”, într-o încercare vizuală de a reflecta primăvara de-a lungul istoriei și, mai ales, conceptul de ritual.
Conceptul timpului este greu de înțeles și dificil de definit, deoarece este extrem de subiectiv. Perceperea acestuia diferă de la individ la individ și de la comunitate la comunitate. Și totuși, contemplarea asupra acestuia, amintirea conștientă a evenimentelor și experiențelor trecute, anticiparea celor viitoare sunt esența a ceea ce înțelegem prin ”inteligență umană”. Sentimentul de identitate personală depinde de memorie, dar un sentiment al trecutului ar fi putut apărea numai atunci când omul a reflectat conștient asupra amintirilor sale.
Timpul sacru al sărbătorilor este un timp mitic, deoarece în cadrul acestui timp anumite evenimente importante din trecut devin iarăși prezente, prin urmare timpul devine repetabil, reversibil, este un timp ciclic.
Un astfel de ciclu temporal, încărcat cu ritualuri și elemente sacre, este reprezentat de primăvara, anotimpul reînvierii și a noilor începuturi.
Perioada de desfășurare: 29 martie – 19 aprilie 2023.

Details

Start:
29 martie, 2023
End:
19 aprilie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/2533392460147231/2533392470147230/?ref=newsfeed

Organizers

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca
Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Venue

Iulius Mall – Cluj-Napoca
str. Alexandru Vaida-Voevod, nr. 53B
Cluj-Napoca, Romania
+ Google Map