Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Măgura: trei workshop-uri înscrise în Proiectului internaţional „Măgura – trecut şi prezent”

16 iulie, 2010 - 20 iulie, 2010

 

Muzeul Judeţean Teleorman în colaborare cu Universitatea din Cradiff – Marea Britanie derulează în perioada 16 – 21 iulie a.c., în comuna Măgura, jud. Teleorman, o serie de trei workshop-uri înscrise în cadrul Proiectului internaţional „Măgura – trecut şi prezent”.

 

***

afis2-magura

Proiectul „Măgura – trecut şi prezent” se înscrie în cadrul Programului „Cultura 2009-2011” şi face parte dintr-un proiect mai amplu desfăşurat de către 10 parteneri din Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Lituania, Italia şi Spania, intitulat „Transformation” („Art Landscape Transformations EC project 2007 – 4230”). Proiectul se desfăşoară în comuna Măgura începând din anul 2009 şi este finanţat din fondurile Uniunii Europene.

Proiectul vizează tot ceea ce presupune schimbările asupra mediului înconjurător, de la modificările naturale până la intervenţiile antropice. Acestea din urmă pot conduce la transformarea prin artă a mediului înconjurător. Obiectivul general al proiectului este acela de a implica o serie cât mai mare de specialiştii şi artişti, ce vor urmări diferitele tipuri de schimbari ale mediului înconjurător. Scopul final al proiectului este acela de a folosi arta pentru dezvoltarea locală a unor regiuni din Europa, mai ales unele regiuni cunoscute ca fiind defavorizate.

afis3-magura

Proiectul poate fi privit şi ca o continuare ca a muncii din teren pe care Universitatea din Cardiff, împreună cu Muzeul Judeţean Teleorman şi Muzeul Naţional de Istorie a României a desfăşurat-o pe Valea Teleormanului între anii 1998-2004 în cadrul Southern Romania Archaeological Project (SRAP).

***

Unul dintre primele rezultate ale proiectului s-a materializat printr-un film ce a fost prezentat în premieră publicului în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor” desfăşurat la Muzeul Judeţean Teleorman pe 15 mai a.c. Filmului, al cărui titlu –„Veşnicia s-a născut la sat”- parafrazează pe Lucian Blaga, prezintă aspecte de viaţă cotidiană din comuna Măgura.

Tot în cadrul proiectului s-a desfăşurat în luna aprilie o conferinţă intitulată „Schimbări umane şi interacţiuni în peisajul cultural rural”.

***

Începând cu sfârşitul acestei săptămâni, atunci când întreaga echipă se va reuni, se va desfăşura la Şcoala din Măgura o serie de trei workshop-uri ce vor atrena, pe lângă artişti şi specialişti, elevi şi cadre didactice de aici, precum şi locuitori ai comunei.

Primul dintre ele, un „Atelier de desen”, se va desfăşura pe data de 16 iulie, începând cu ora 11.00. Participanţii vor fi invitaţi să participe şi să realizeze ceea ce se numeşte un „desen comun”, fiecare exprimându-şi gândurile şi propria viziune asupra unui aspect din istoria mai veche sau mai recentă a satului.

Cel de-al doilea atelier, „Povestea gropii/modelarea ceramicii şi arderea ei”, un atelier de modelat şi ars ceramica se va desfăşura în zilele de 17 iulie (ora 10.00) şi de 21 iulie (ora 15.00). Vor fi modelate diferite vase şi obiecte ceramice, atât de tip arheologic, dar şi artistic. Se va realiza o groapă în care acestea vor fi arse. Vor fi implicaţi atât elevi şi profesori de la şcoala din sat cât şi artişti plastici şi arheologi.

Ultimul workshop,„Râul şi mozaicul”, se va desfăşura între 17-20 iulie. Elevi şi profesori de la şcoala din Măgura vor analiza atât din punct de vedere ştiinţific (geografic, hidrologic, geomorfologic) cât şi din punct de vedere artistic râul Teleorman. Se vor face observaţii asupra râului ce vor fi înregistrate în fişe anume concepute în acest scop. Copiii îşi vor imagina râul şi îl vor desena în carnetele de schiţe. Vor fi făcute şi observaţii asupra resturilor de locuire umană prezente în malurile râului. De asemenea, vor fi colectate obiecte naturale (crengi, frunze, pietre, pene etc) şi culturale (resturi menajere precum sticle de plastic, cutii de metal, resturi textile etc). Cu acestea vor trebui să-şi imagineze şi să realizeze diferite mozaicuri.

***

În ultima parte a proiectului, respectiv în lunile octombrie-decembrie a.c., va fi realizată o expoziţie de arheologie dedicată locuirii neolitice de pe valea Teleormanului, cu o privire specială asupra comunei Măgura şi concepută ca un prim pas în realizarea expoziţiei de bază de arheologie a muzeului.

O altă expoziţie, temporară, va prezenta o parte a rezultatelor finale ale proiectului.

Pentru ambele expoziţii sunt prevăzute fondurile necesare reabilitării celor două săli ce le vor găzdui, pentru mobilierul necesar etalării obiectelor dar şi pentru realizarea unei zone multimedia.

La Şcoala din Măgura va fi organizată o expoziţie intitulată O istorie în imagini” ce se va realiza cu sprijinul nemijlocit al elevilor şi al cadrelor didactice de aici.

***

Proiectul „Măgura – trecut şi prezent” este derulat de către Universitatea din Cradiff – Marea Britanie, în colaborare cu Muzeul Judeţean Teleorman, în parteneriat cu Şcoala Măgura şi cu sprijinul Primăriei din acestă comună.

Diseminarea proiectului se va face şi printr-o serie de publicaţii, prin intermediul internetului şi prin mass media locală, naţională şi europeană.

Aspecte relevante ale acestui proiect vor putea fi găsite în viitorul apropiat prin accesarea unor pagini web dedicate. Astfel, la adresa: http://www.magurapastpresent.eu/ vor putea fi aflate informaţii atât în limba engleză cât şi în limba română.

Pagina generala a proiectului, în care se regăsesc informaţii despre toţi partenerii şi proiectele lor punctuale, poate fi accesată la următoarea adresă: http://www. transformactions.eu/.

 

 

Biroul de Presă

 

.

Prezentarea Muzeului Județean Teleorman în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Details

Start:
16 iulie, 2010
End:
20 iulie, 2010
Event Categories:
, ,
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website