Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mogoșoaia: expoziția Orizontul Bernea la palatul Mogoșoaia

13 iulie @ 21:34 EET

Horia Bernea - invitatie_fata

ORIZONTUL BERNEA LA PALATUL MOGOSOAIA

„Prapor pentru Brancoveanu” este titlul unei acuarele din colecția dr. Sorin Costina, datată 1.7.1982 si dăruită colecționarului la Craciunul aceluiași an. Cu 10 ani înaintea canonizarii sfintilor martiri Brâncoveni, un artist, Horia Bernea simțea – alături de poetul Ioan Alexandru – că figura domnitorului va fi trecută în Sinaxar, că pilda lui de credință și demnitate avea să fie recunoscută ca ultimă figură regală a Bizanțului de după Bizanț, la fel de tragică și de măreață ca și a ultimului împărat, celălalt Constantin.

Expoziția propusă de Centrul cultural Palatele Brancovenesti – pina la 16 iulie – prezintă 72 de picturi, schițe în creion, peniță și acuarelă din colecția dr. Sorin Costina alături de alte 22 de piese din colecția Marga Bernea și cea a Muzeului Național de Artă Contemporană. Este o selecție propusă în primul rând de însuși Horia Bernea, care a îndrumat achizițiile artistice ale doctorului Costina în așa fel încât, prin cadourile pe care, de-a lungul timpului le-a adăugat, ansamblul să reflecte parcursul său artistic, deseori cu piesele ‘princeps’ . Publicul are astfel ocazia să revadă lucrări din seria „Concentrărilor” datate 1966-67, dar și primele peisaje de la Poiana Mărului, tot de pe atunci, ori pe cele de la Tescani, în compania Dealurilor, din anii ’73, a Praporilor, de la sfirsitul anilor ’70, a Grădinilor si a Coloanelor din ultima sa perioadă de creație.

Deschisă în Noaptea muzeelor, Orizontul Bernea este o microretrospectivă emblematică pentru diversitatea experiențelor și a căutărilor artistice nu numai ale lui Horia Bernea, ci și ale grupării Prolog căreia i s-a alăturat din 1985. Omagiem astfel pe Constantin Brâncoveanu prin opera unui mare artist contemporan, întemeietor al Muzeului Tăranului Român, în egală măsură și a unei direcții de acțiune artistică, etică și politică aptă să valorifice superior în plan cultural însăși tradiția românească, socotită de Bernea a fi în mod definitoriu creștină.

Doina Mandru

d.e.mandru@gmail.com

Details

Date:
13 iulie, 2024
Time:
21:34 EET
Event Category:
Event Tags:
,