Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mogoșoaia: expoziția BESTIAR îi aduce în centrul atenției pe Pablo Picasso și pe Salvador Dali, 13 mai – 29 mai 2023

13 mai, 2023 - 29 mai, 2023

Începând cu data de 11 aprilie 2023, Galeria Parter, Palat va găzdui expoziția intitulată BESTIAR, care îi aduce în centrul atenției pe Pablo Picasso și pe Salvador Dali.
Deschiderea expoziției va avea loc sâmbătă, 13 mai 2023, ora 17:00 și va rămâne deschisă publicului până pe data de 29 mai.
Tema expoziției pleacă de la reprezentările continue ale animalicului în creațiile celor doi artiști spanioli. În lucrările expuse (grafică, linogravură, sculptură și tapiserie), regăsim scenele de coridă, centaurii și minotaurii lui Picasso, dar și caii și animalele fantastice ale lui Dali. Nu lipsește nici personajul lui Miguel de Cervantes, Don Quijote, un simbol al idealismului exaltat, pe care îl întâlnim în operele ambilor artiști.
Evenimentul marchează și 50 de ani de la moartea lui Picasso la 8 aprilie 1973, în Mougins, sudul Franței.
În cei 90 de ani de viață si 80 de activitate artistică, Picasso a traversat mai multe curente artistice, printre care cubismul și suprarealismul.
„Când eram mic, mama mi-a spus: «Dacă te vei duce în armată, vei deveni general. Dacă te vei duce la seminarul teologic, vei deveni papă ». În schimb, am devenit artist și sunt Picasso”, spunea artistul, conștient de valoarea geniului sau.
Nici excentricul suprarealist Dali nu e mai prejos la capitolul reputație. Acesta obișnuia să vorbească despre sine la persoana a treia și se autointitulase „divinul Dali”. A trăit 84 de ani și încă din copilărie și-a prevestit succesul: „În copilărie, atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am și ajuns”.
Ce îi leagă pe cei doi giganți ai artei?
Pablo Picasso și Salvador Dali au fost două personalități excentrice, desenatori excepționali și buni scriitori. S-au cunoscut în anul 1926, când Dali a vizitat atelierul lui Picasso din Paris, spunându-i acestuia: „Am venit să te vizitez înainte să fiu expus la Louvre”. Astfel a început între ei o „prietenie” complicată, plină de admirație, rivalitate, opinii diferite în ceea ce privește arta dar și alegerile politice: „Picasso e spaniol. Și eu. Picasso e un geniu. Și eu. Picasso e comunist. Eu nu”.

Details

Start:
13 mai, 2023
End:
29 mai, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1455486671657950/?ref=newsfeed

Organizer

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
View Organizer Website

Venue

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Str. Valea Parcului nr. 1
Mogoșoaia, Ilfov 077135 Romania
+ Google Map
View Venue Website