Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mogoşoaia: expoziția Experimente sustenabile în arta contemporană românească a artistei Ruxandra Socaciu.

1 iunie, 2023 - 2 iulie, 2023

Începând cu data de 1 iunie 2023, Galeria Cuhnia va găzdui expoziția intitulată Experimente sustenabile în arta contemporană românească a artistei Ruxandra Socaciu.
Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 2 iulie 2023.
„Expoziția artistei plastice Ruxandra Socaciu Experimente sustenabile în arta contemporană românească se dorește a fi un răspuns creativ și responsabil la problematica sustenabilității. Pentru a înțelege particularitățile socio-culturale și psihologice ale conceptului de sustenabilitate în artă, respectiv resorturile care determină întoarcerea omului modern către natură, artista Ruxandra Socaciu cercetează și experimentează praxisului tehnologic al unor meșteșuguri străvechi, oferind prin lucrările sale un exemplu de relație responsabilă și armonioasă cu mediul. Pentru Ruxandra Socaciu arta sustenabilă este un adevărat creuzet al cercetării, inovării și experimentării de noi materiale, procese și forme de exprimare creativă.
Proiectul Poveștile hârtiei – print over/over print pune în valoare tehnicile de lucru cu hârtia reciclată manual în atelierul propriu și tehnicile de imprimare ale hârtiei manufacturate artizanal. Sunt prezentate lucrări care pun într-o nouă ipostază vizuală, estetică, atât materialele folosite la realizarea hârtiei artizanale, cât și universul unor obiecte utilitare, comune. Mesajul acestor lucrări se dorește a fi un SOS pentru salvarea unuia dintre cele mai importante elemente ale naturii, lemnul și depășirea consumerismului care distruge zone întregi din peisajul dendrologic al țării.
În cadrul proiectului Animal Print & Raw Vegan artista experimentează posibilitățile de expresie estetică ale imprimării serigrafice pe matriale textile naturale, folosind coloranți vegetali extrași în atelier din plantele tinctoriale perene românești, identificate și culese de Ruxandra Socaciu. Extragerea pigmeților naturali și folosirea acestora în diverse saturații a reprezentat un experiment incitant care i-a permis să descopere aspecte inedite la nivelul structurii reprezentării formei artistice şi al expresiilor estetice obținute pe diverse suprafețe și contexturi textile.
Având în vedere latura formativă a artei, recuperarea moștenirii culturale poate deveni o cale sustenabilă de reintegrare emoțional-cognitivă a omului în mediu și societate, ajutându-l să conștientizeze valoarea propriei identități cultural-etnice”.
Dr. Doina Ișfănoni, Istoric și teoretician de artă
Sâmbătă, 03 iunie 2023, începând cu ora 16:00, artista Ruxandra Socaciu vă așteaptă la atelierul de conexiune interactivă, în cadrul căruia participanții pot experimenta cu hârtia artizanală și soluțiile colorate vegetal extrase din atelierul propriu, utilizate în cadrul proiectului de cercetare. Se vor experimenta interacțiuni ale pigmenților cu auxiliari de origine naturală obținuți artizanal. Participanții vor putea realiza semne de carte din hârtie artizanală prin decorare liberă cu pensula folosind coloranți vegetali. Începând cu ora 17:00 va avea loc deschiderea oficială a expoziției.

Details

Start:
1 iunie, 2023
End:
2 iulie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=672781891525275&set=a.587591083377690

Organizer

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
View Organizer Website

Venue

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Str. Valea Parcului nr. 1
Mogoșoaia, Ilfov 077135 Romania
+ Google Map
View Venue Website