- This event has passed.
Monumente şi eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)
16 septembrie @ 06:24 EEST
Monumente şi eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)
În cadrul proiectului cultural “Monumente şi eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)” finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, aflat în desfășurare, echipa de proiect din cadrul Direcției Programe a Institutului Național al Patrimoniului, a demarat următoarele activități:
– Au fost inventariate monumentele de for public, memorial-funerare, comemorative de pe teritoriul județului Ilfov, fiind strabătuți peste 600 de km.
– 76 obiective
– Au fost elaborate fișe minimale de inventariere pentru monumentele istorice și obiectivele ce se vor propune spre clasare – 4 obiective vor fi clasate, această activitate urmând a se demara după 1 Iunie, în colaborare cu partenerul Direcția Județeană de Cultură Ilfov
– A fost creată o bază de date ce cuprinde aceste obiective – bază cu date cu peste 13 câmpuri, în continuă îmbunătățire
– A fost realizată o hartă interactivă ce cuprinde cartarea și date esențiale ale tuturor obiectivelor comemorative, hartă ce se va mbogăți pe parcurs cu noi date culese
– S-a realizat o arhivă digitală de peste 2.000 de fotografii, care vor îmbogăți fondul de arhivă al INP
– S-au realizat statistici referitoare la monumentele și obiectivele comemorative din județul Ilfov, în număr total de 76, din care 15 obiective sunt monumente istorice de for public, aflate pe Lista Monumentelor Istorice.
1. Obiective comemorative – 36, din care 11 sunt monumente istorice
2. Cruci– 14, din care 3 sunt monumente istorice
3. Obelisc – 8, din care unul este monument istoric
4. Troițe – 8.
5. Plăci comemorative – 6.
6. Monumente funerare, neclasate – 2.
7. Parcele cu cruci – 2.
– Starea de conservare a a cestor obiective poate fi rezumată astfel : relativ bună (50%), bună (20%), satisfăcătoare (10%), mediocră (10%),rea (10%).
Un alt obiectiv va fi realizat prin elaborarea unei statistice finale a monumentelor comemorative și de for public dedicate Primului Război Mondial din intreaga țară, precum și semnalarea stării de conservare.
Monumentele de for public au fost ridicate prin grija comunității locale (70%), cultul eroilor (20%), donații personale (10%), 50% fiind ridicate în perioada interbelică.
Două obiective au fost realizate prin implicarea directă a Reginei Maria (este vorba de Crucea comemorativă a eroilor căzuți în primul război mondial ( monument istoric) și crucea din curtea bisericii “Sf. Varvara” din orașul Buftea.
Direcția Programe, Cercetare, Proiectare și Metodologii pentru Patrimoniul Cultural Imobil