Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) găzduiește, în perioada 28 martie – 14 aprilie 2024, expoziţia cu titlul „Povești nespuse / Nieopowiedziane historie”, eveniment care marchează prezența, în premieră, pe simezele muzeului de artă clujean a artiștilor, cadre didactice în același timp, Departamentului Pictură din cadrul Academiei de Artă din Wrocław.

28 martie - 14 aprilie

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, găzduiește, în perioada 28 martie – 14 aprilie 2024, expoziţia cu titlul „Povești nespuse / Nieopowiedziane historie”, eveniment care marchează prezența, în premieră, pe simezele muzeului de artă clujean a artiștilor, cadre didactice în același timp, Departamentului Pictură din cadrul Academiei de Artă din Wrocław.
● Vernisaj: joi, 28 martie 2024, ora 18:00
● Curatori: Marta Borgosz şi Wojciech Pukocz
● Iniţiator proiect expoziţional: Gabriela Roştaş
● Comisar de expoziţie: Alexandra Sârbu
Evenimentul este realizat în avanpremiera Sezonului Cultural România-Polonia 2024/2025 (prin care cele două țări își unesc forțele pentru a-și promova reciproc cultura, istoria și relația de prietenie) și este susținut de Institutul Polonez din România și de Consulatul Onorific al Poloniei la Cluj-Napoca.
___________
Pregătirea şi realizarea programului sezonului cultural bilateral revin Ministerului Culturii şi Institutului Cultural Român, prin reprezentanţa sa Rumuński Instytut Kultury w Warszawie / Institutul Cultural Român Varşovia, pentru partea română, respectiv Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutului „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie, pentru partea polonă. Astăzi, 3 martie 2024, este sărbătorită pentru prima dată „Ziua Solidarităţii Româno-Polone”, zi instituită prin acte adoptate de Parlamentele celor două ţări, context aniversar în care este prezentat public Sezonul Cultural România-Polonia, care se va desfăşura în perioada iunie 2024 – octombrie 2025.
___________
Academia de Artă din Wrocław este o instituție de învățământ superior artistic cu o istorie de aproape 80 de ani. În prezent, aceasta este alcătuită din cinci facultăți, care predau 13 cursuri, printre care cel de design și artă în domeniul sticlei, precum și mediere a artei, programe unice în Polonia. Facultatea de Pictură dezvoltă competențe în pictură și desen, având un număr de 150 de studenți în 12 ateliere ale Departamentului de Pictură, 12 ateliere ale Departamentului de Desen și ale Departamentul de Pictură Arhitecturală și Multimedia.
Expoziția „Povești nespuse / Nieopowiedziane historie” a fost gândită de duo-ul curatorial format din rectorul școlii, profesorul Wojciech Pukocz, și de decanul Facultății de Pictură, profesoara Marta Borgosz. Expoziția se constituie într-o oglindă vie a preocupărilor artistice ale cadrelor didactice actuale ale Facultății de Pictură din cadrul ASP Wrocław, cărora li se adaugă și creația unor profesori emeriți, foști îndrumători ai generației actuale de artiști-profesori.
Poveștile, deși nerostite, au fost materializate în expoziție sub forma unei mari varietăți de forme, culori și aranjamente. Energiile diverse, multitudinea de relații și panorama largă a atitudinilor artistice se datorează diversității preocupărilor și experiențelor artiștilor participanți la această expoziție. Cei 46 de expozanți sunt reprezentanți ai unor generații diferite – de la decani la asistenți aflați la început de drum -, folosind tehnici și strategii diferite, operând cu mijloace de expresie diferite, pictori care se raportează la tradiția mediului, precum și experimentatori.
De la figurativ la abstract, lucrările lasă un spațiu nelimitat, la dispoziția imaginației privitorilor, sugerând doar ce, cine, unde și când? Vă invităm, așadar, să vă asumați rolul de narator – povești intrigante zac latente în lucrările prezentate în cadrul expoziției, potențialul lor părând să nu aibă limite.
Expoziția „Povești nespuse / Nieopowiedziane historie” de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30, 40098, Cluj-Napoca) se va deschide joi, 28 martie 2024, începând cu ora 18:00, şi va putea fi vizitată în fiecare zi, cu excepția zilelor de luni și marți, în intervalul orar 10:00-17:00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.
Eveniment realizat cu sprijinul Consulatului Onorific al Poloniei la Cluj-Napoca, Wens Travel şi Crama Oprişor.

Detalii

Începe:
28 martie
Se termină:
14 aprilie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/events/774736681193296/?ref=newsfeed

Organizator

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare