Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 3-21 iulie 2024, Expoziția retrospectivă Haller József.

3 iulie - 21 iulie

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 3-21 iulie 2024, Expoziția retrospectivă Haller József. Vernisajul va avea loc miercuri, 3 iulie 2024, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare ale PalatuluiBánffy. La vernisaj vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și curatorii expoziției, Haller József, fiul artistului și Portik Blénessy Ágota, muzeograf.

Haller József (1935–2017) s-a născut la Satu Mare, dar a absolvit Școala Medie de Arte din Cluj. Între anii 1949–1953 a fost student la secția de sculptură a Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu, avându-i ca maeștri pe Ion Irimescu, Vetró Artúr și Kós András. După terminarea studiilor, a lucrat ca scenograf la Teatrul pentru copii și tineret Ariel din Târgu Mureș timp de 40 de ani, până la pensionarea sa din 1999. Acest artist extrem de versatil și-a lăsat amprenta în mai multe genuri. Deși sculptor de formație, este cunoscut mai ales pentru pastelurile și desenele sale expresive în tuș, dar a apreciat și monotipia și pictura în ulei. „Resping sugestia că sunt sculptor, pictor sau scenograf. Sunt un artist vizual și sunt interesat de tot ceea ce poate fi exprimat prin formă, linie sau culoare” – spunea artistul.

Expoziția de față este menită să ofere o selecție vastă din această operă bogată, inclusiv schițe  de scenografie și de păpuși, care până acum au fost rareori expuse.

„Haller este, fără îndoială, unul dintre cei mai universali artiști ai desenului, cu o cultură renascentistă, generos dotat cu sensibilități specifice sfârșitului de secol douăzeci. […] Haller însăilează, din fire smulse din mari adâncuri și trase tare de sus, pe compozițiile sale, chipuri care te îndeamnă la reflecție fie și numai prin performanța meșteșugărească pe care o înglobează în sine”. (Banner Zoltán)

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 4-21 iulie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Details

Start:
3 iulie
End:
21 iulie
Event Category:

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website