Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să vizitați, în perioada 11-21 mai 2023, expoziția „Put it in other words/ Cu alte cuvinte. Lost in translation”.

11 mai, 2023 - 21 mai, 2023

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 11-21 mai 2023, expoziția „Put it in other words/ Cu alte cuvinte. Lost in translation”.

Conceptul urmează viziunea curatorială a artistului Fred Wilson de a „deturna”, prin intervenția în colecția muzeală, legăturile prestabilite în coerența unui discurs în practica expozițională a muzeului. Proiectul „Mining the Museum” (Maryland Historical Society, 1992) a deschis noi perspective în chestionarea colecțiilor, atât a celor permanente, cât și a celor temporare: în ce măsură se raportează obiectul artistic la scenografia expozițională, cum poate fi acesta consacrat ca material istoric și cum poate deveni un etalon, respectiv un element-cheie în interiorul canonului?

Dincolo de apartenența la o anumită viziune, reprezentarea artistică își explorează propria

identitate, de această dată prin eliberarea de narațiune și prin separarea de intenție. Plasarea în context devine așadar o construcție în sine, după cum intruziunea unui gest contribuie la reconstituirea tuturor relațiilor posibile. Întâlnirile conjuncturale ale materialului patrimonial cu elementul „pasager” al oricărei alte intervenții creează situații unice care testează calea unor noi experiențe.

Conceptul de față își propune reconsiderarea parcursului muzeal ca experiență artistică. Explorarea diferitelor căi de interpretare printr-o acțiune colectivă oferă un ghid practic de stări tranzitorii: obiectele marchează întâlniri neașteptate, articulând traseele mentale în interiorul și în afara oricăror delimitări.

Punerea în operă a prezentului proiect în spațiile Muzeului de Artă din Cluj-Napoca problematizează, prin negociere, ceea ce este permis, oportun și fezabil în relația dintre patrimoniul muzeal, artiștii invitați și publicul de artă, în contextul în care instituția organizatoare se adaptează circuitului național al evenimentului „Noaptea Muzeelor”.

Artiștilor invitați, precum și lucrărilor acestora, le corespund câte un număr de identificare. Pe baza codului QR, publicul este invitat să identifice și să descifreze propunerile care fac obiectul relaționării prezentului proiect cu delimitările prestabilite prin parcurgerea spațiului muzeal.

 

Artiști:

Olimpia Bera – 1

Răzvan Botiș – 2

Liviu Bulea – 3

Tiziana Celino – 4

Silviu Ciora – 5

Tudor Costin – 6

Ioana Iacob – 7

Silvia Mateescu – 8

Alexandra Mureșan – 9

Rada Niță-Josan – 10

Vlad Olariu – 11

Andra Roman – 12

Ioan Sbârciu – 13

Heidi Tradnik – 14

Details

Start:
11 mai, 2023
End:
21 mai, 2023
Event Category:
Website:
https://www.macluj.ro/exhibitions/put-it-in-other-words-cu-alte-cuvinte

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website