Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să vizitați, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2023, expoziția „Cele două lumi ale Nadjiei. Din Oaxaca pentru Transilvania” (fotografie) a artistei Nadja Massün.

26 septembrie, 2023 - 15 octombrie, 2023

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Ambasada Mexicului în România, vă invită să vizitați, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2023, expoziția „Cele două lumi ale Nadjiei. Din Oaxaca pentru Transilvania” (fotografie) a artistei Nadja Massün. Expoziția a fost realizată cu ajutorul familiei Olguín Massün, a domnului César Carrillo Trueba și a domnului Dorin Zăgrean, Consul Onorific al Mexicului la Cluj-Napoca. Vernisajul va avea loc în data de 26 septembrie 2023, de la ora 18:00, în prezența E.S. Doamnei Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Mexicului în România.

Artista s-a născut în Congo, din mamă maghiară și tată franco-belgian, a crescut în America de Sud, a fost educată în Europa, iar traiectoria profesională a dus-o în Oaxaca, acolo unde s-a stabilit, în cele din urmă, la munte. Ochii săi, ca niște văi, au transformat-o în fotografă. Ca un fractal, topografia și viața de familie au dat o altă dimensiune călătoriei sale și au făcut din Oaxaca un infinit.

Nadja Massün include în opera sa călătoriile prin toată lumea, viața ei între diferite culturi, limbi și societăți. Fotografiile sale au diverse origini, însă sunt strâns legate de o asemănare de familie. Privirea ei unește. De la intimitatea casei și familiei sale până la mediul rural mexican, de la metropolele americane și europene până la mediul rural din Europa Centrală, în principal România și Ungaria, toate imaginile sunt acoperite de un văl de intimitate, de apropiere. Din privirea ei reiese intangibilul, esențial ființei umane, atrăgând în urma ei inclusiv animalele domestice.

Pentru ultimul său proiect, fotografa a explorat viața din zonele rurale din Oaxaca și Transilvania, de la cultura de porumb până la munca colectivă, imortalizând vestimentația, mâncarea, muzica și dansul. Umanistă până la sfârșitul vieții sale, Nadja avea o mare ușurință și o infinită delicatețe de a se apropia de subiecți, înarmată cu aparatul de fotografiat, pentru a monta, asemenea unui regizor de teatru, imagini care ne pun pe gânduri, care ne intrigă, care ne provoacă un zâmbet… uneori suprarealiste, precum numele său. Diversitatea și unitatea ființei umane, puse în scenă.

(Text: César Carrillo Trueba)

Details

Start:
26 septembrie, 2023
End:
15 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.macluj.ro/exhibitions/cele-doua-lumi-ale-nadjiei-din-oaxaca-pentru-transilvania

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website