Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Dunării de Jos organizează în perioada octombrie – decembrie 2023, expoziția de ceramică etnografică, sugestiv intitulată „AU DECORAT PĂMÂNTUL”

12 octombrie, 2023 - 31 decembrie, 2023

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează în perioada octombrie – decembrie 2023, expoziția de ceramică etnografică, sugestiv intitulată

„AU DECORAT PĂMÂNTUL”

Vernisajul expoziției va avea loc la sediul muzeului, din strada Progresul, nr. 4, joi, 12 octombrie, ora 12.00.

Obiectele expuse aparțin împătimitului colecționar Popescu Sergiu-Sorin, născut pe meleagurile Teleormanului, absolvent al cursurilor universitare și a Școlii doctorale din București, dobândind titlul de
doctor în istorie, dar a urmat și programul de pregătire “Bazele restaurării ştiinţifice”, organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural, prin Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, obținând atestatul de expert în restaurare ceramică-metal. Actualmente activează ca restaurator, în cadrul Laboratorului de restaurare metal, al Muzeului Național de Istorie a României, București.
Cu dragostea pentru ceramica de uz casnic, pare că s-a născut, îndrăgind și colecționând totodată, ceramică din centrele de olărit de la Korond, Horezu, Oboga, Turda, Dărmănești-Dâmbovița , Piscu, Siseștii și de pretutindeni, din târguri și din locurile pe care le-a cercetat. Însă accelerarea completării colecției s-a produs cu anul 2019, când a privit ca pe o oportunitate din ce în ce mai mare, faptul de a salva aceste piese minunate, și de a le avea tot timpul în preajma sa. Domnul Sergiu-Sorin Popescu mărturisește că sentimentul de mulțumire, îi este completat cu fiecare expoziție pe care reușește să o valorifice, prin redarea acestor piese, în circuitul muzeal națiomal.

Expoziția este oferită tuturor vizitatorilor, dar impactul vizual, sperăm să fie maxim, în special pentru cei tineri, care nu au apucat să trăiască asemenea experiențe, de a bea apa din căni de lut sau ulcioare, ba chiar de a servi masa din castroane, blide sau farfurii de acest gen.
Acesta reprezintă principalul motiv, pentru care, dorim să aducem în atenție aceste vase de capacitate, care făceau parte din inventarul
gospodăriilor, fiind frecvent folosite.
Sigur, că în timp, aceste tipuri de vase, au fost folosite din ce în ce mai rar, fapt ce a determinat o diminuare a activității în centrele de olărit.
Recunoștința noastră se îndreaptă către acești oameni, care încearcă cu orice preț, mai mic sau uneori destul de mare, să salveze de la distrugere aceste vase de lut lucrate cu trudă, înnobilate cu smalț și ornamentate fiecare în funcție de rolul pentru care a fost plăsmuit.

Vă invităm să ne treceți pragul, și sigur veți afla cel puțin un ulcior de apă, o oală pentru prins laptele sau poate o jucărie din lut care să vă atragă atenția în mod deosebit.

Vă așteptăm cu drag!
Șef birou, Secția de Etnografie și Artă populară
Virginia OANĂ

Details

Start:
12 octombrie, 2023
End:
31 decembrie, 2023
Event Category:

Organizer

Muzeul Dunării de Jos
View Organizer Website

Venue

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Google Map
View Venue Website