- This event has passed.
Muzeul Municipal Dej în colaborare cu Asociația Terra Dacica Aeterna, Asociația Historia Renascita și Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Artă, prezintă VINERI, 17 februarie 2023, de la ora 12:00, un eveniment unic de reconstituire istorică dedicat trupelor de oști cunoscute sub numele de arnăuți.
17 februarie, 2023
Muzeul Municipal Dej în colaborare cu Asociația Terra Dacica Aeterna, Asociația Historia Renascita și Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Artă, prezintă VINERI, 17 februarie 2023, de la ora 12:00, un eveniment unic de reconstituire istorică dedicat trupelor de oști cunoscute sub numele de arnăuți. Evenimentul se va desfășura la Centrul Cultural ARTA Dej.
Arnăuţii au fost un corp de lefegii (mercenari), de origine albaneză, prezenţi în oştile celor două ţări româneşti extracarpatice încă din secolul al XVII‑lea, după ce Mihai Viteazul a îngăduit aşezarea la nord de Dunăre a 15.000 de albanezi.
Numărul şi rolul acestora în ansamblul forţelor militare ale celor două ţări a variat, în funcţie de opţiunile domnitorilor, de resursele pe care le aveau la dispoziţie, de scopurile propuse etc. Pentru secolul al XVII‑lea, se apreciază că arnăuţii ar fi fost reprezentaţi de câteva sute de persoane.
Cuvântul de deschidere îl va avea domnul conf. univ. dr. habil. Claudiu-Ion Neagoe ce va prezenta cartea „Arnăuții în oștile Moldovei și Țării Românești (sec. XVIII-XIX)”, prezentare urmată de un moment de reconstituire istorică intitulat „Despre veșmintele și armele arnăuților domnești și boierești din Epoca Fanariotă” susținut de către prof. Cătălin Drăghici.
Cei doi vor susține așadar o prelegere despre istoricul prezenței arnăuților în spațiul românesc precum și despre specificul echipamentelor purtate în urmă cu două secole și mai bine de către aceștia. Ineditul acestui eveniment va consta și în prezentarea unor echipamente de epocă reconstituite cu minuțiozitate.
INTRAREA PUBLICULUI ESTE GRATUITĂ!