Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită la expoziția „Mihnea Berindei, o figură marcantă a exilului democratic de la Paris (1977-1989)”

28 martie - 25 aprilie

Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită la expoziția „Mihnea Berindei, o figură marcantă a exilului democratic de la Paris (1977-1989)”, curator Nicoleta Șerban, expert IICCMER. Expoziția este un proiect al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituție aflată în subordinea Guvernului României și are ca scop evocarea personalității lui Mihnea Berindei și a contribuțiilor sale semnificative la istoria și cultura românească, încă prea puțin cunoscute.

Mihnea Berindei (1948-2016) a fost unul dintre cei mai activi membri ai exilului românesc parizian, el fiind cel care a impulsionat recrearea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului la Paris, cea mai credibilă și mai eficientă organizație politică din exil. Acțiunile sale au avut mai multe direcții, de la protejarea disidenților din țară, menținerea legăturilor cu ziariști de la marile cotidiane franceze, o amplă activitate de documentare, participarea la manifestații, până la talentul organizatoric din interiorul exilului.

Vernisajul va avea loc în data de 28 martie 2024, ora 17.00, avându-i ca invitați pe Florin Cîntic, director al Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, Cătălin Botoșineanu, arhivist în cadrul Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”. Introduce discuția: Daniel Șandru, Președinte executiv al IICCMER.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 martie-25 aprilie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00, în sala de conferințe de la parterul Casei Muzeelor.

Organizatori

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER)

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
str. V. Alecsandri nr. 6
Iași, Iași 700054 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare