Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Național al Literaturii Române lansează proiectul „Casa cu literaturi – interculturalitate și multiculturalitate” prin dezbaterea „Când semănăm mai mult?”, 14 octombrie 2022

14 octombrie, 2022

Muzeul Național al Literaturii Române lansează proiectul „Casa cu literaturi – interculturalitate și multiculturalitate” prin dezbaterea „Când semănăm mai mult?”, care va avea loc la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, în data de 14 octombrie 2022, ora 18.00, un eveniment la care sunt invitați reprezentanți ai etniilor vizate în cadrul proiectului: maghiară, germană, romă și ucraineană. Dezbaterea are ca scop evidențierea principalelor asemănări între cele patru etnii, precum și sublinierea importanței diversității, promovării și încurajării dialogului interetnic și multietnic.
Proiectul, organizat de MNLR și co-finanțat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), constă în crearea unui toolkit virtual pentru copii și familii, organizarea a patru ateliere interetnice și a patru ateliere de scriere creativă a Basmului multietnic și a patru planșe de lucru, care vor fi valorificate în cadrul atelierelor.
Conținutul toolkit-ului virtual a fost creat de educatorii culturali Valentina Bâcu, Irina Cangeopol, Gabriela Scaete și Ioana Zamfir, având consilierea specialiștilor și/sau scriitorilor Alexandru Chiselev, Luminița Cioabă, Vasile Ernu, Markus Fischer, Narcisa Știucă și George Volceanov. Redactarea materialelor a fost realizată de Olimpia Novicov, iar conceptul toolkit-ului este semnat de Iulia Iordan.
Toolkit-ul virtual se va regăsi pe plasma interactivă de la demisolul muzeului începând cu mijlocul lunii octombrie și va avea cinci capitole: „Zile de preț” (calendarul comun al principalelor sărbători, datini și zile importante pentru cele patru etnii), „Când semănăm mai mult? 2. Semănăm când vorbim?” (o selecție a cuvintelor călătoare), „Când semănăm mai mult? Când citim?” (o asemănare a prieteniilor româno-maghiare-germane-rome-ucrainene), „Când semănăm mai mult? Când mâncăm?” (o prezentare a gastronomiei fiecărei etnii), „Când semănăm mai mult? Când ne uităm în oglindă?” (o prezentare a portului specific fiecărei etnii). Acesta va putea fi explorat de copiii care vor veni împreună cu profesorii și/sau familia, în grupurile organizate de școală sau individual, precum și în cadrul ghidajelor realizate de muzeografi.
În perioada 15 – 30 octombrie 2022, vom organiza o serie de ateliere interetnice și multietnice, dedicate copiilor cu vârste între 9 și 11 ani, în cadrul cărora va fi explorat toolkit-ul și vor fi prezentate în mod interactiv aspecte ce țin de elemente identitare, elemente narative și ludice, elemente arhitecturale, de lectură activă și de scriere creativă.
Organizator: Muzeul Național al Literaturii Române
Parteneri: Departamentul de Stat pentru Relații Interetnice, Biblioteca Academiei Române, Radio România Cultural, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Secuiesc, Muzeul ASTRA, Goethe-Institut București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Fundația Social Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata”
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google