Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național al Literaturii Române organizează în data de 15 iunie 2023, ora 19.00, prima ediție a Zilei Relecturii

15 iunie, 2023

Muzeul Național al Literaturii Române organizează în data de 15 iunie 2023, ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, prima ediție a Zilei Relecturii. Inaugurarea acestei sărbători are loc în aceeași zi în care comemorăm moartea lui Mihai Eminescu, nașterea lui Matei Călinescu și 30 de ani de la apariția volumului Rereading de Matei Călinescu.

Pe lângă asocierea personalităților lui Mihai Eminescu și Matei Călinescu, această sărbătoare din 15 iunie pornește de la ideea valorificării cât mai cuprinzătoare și durabile a experienței relecturii.

Dezbaterea din 15 iunie 2023 are în vedere reflecții asupra experienței relecturii – cu resorturile și efectele pe care aceasta le poate avea la scara cea mai cuprinzătoare a experienței de viață –, relecturi ale operei lui Mihai Eminescu (accentuând în acest context prima carte a lui Matei Călinescu, Titanul și geniul în poezia lui Eminescu), volumul A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii de Matei Călinescu.

La eveniment vor participa: George Ardeleanu, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București, unde predă, printre altele, un curs despre Marii Clasici ai literaturii române; istoric literar, membru în colectivul de editare a Integralei N. Steinhardt (Editura Polirom), Roxana Eichel, lector la Facultatea de Litere a Universității din București, departamentul de Studii literare, autoarea volumului Matei Călinescu, Virgil Nemoianu și Toma Pavel – dialogul contextelor românești și transnaționale (Editura Humanitas, 2020), Călin-Andrei Mihăilescu (online), scriitor (cea mai recentă carte: Deunamor, Editura Muzeul Literaturii Române, 2022), profesor de literatură comparată, teorie critică și studii hispanice la University of Western Ontario până în 2017, predă și la Facultatea de Litere a Universității din București; este și editor al Yearbook of Comparative Literature: Matei Călinescu Festschrift, University of Toronto Press, vol. 59, 2015. Moderator: Vasile Gribincea.

Coordonarea proiectului: Ioan Cristescu, Gabriela Toma, Vasile Gribincea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să scrieți un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).

Details

Date:
15 iunie, 2023
Event Category:
Website:
https://mnlr.ro/ziua-relecturii-editia-i

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map