Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 16 septembrie 2022, la o întâlnire cu Dimitris Lyacos (Grecia): trilogia Poena Damni.

16 septembrie, 2022

În cadrul celei de-a XI-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie și a celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 16 septembrie 2022, ora 18.00, Str. Nicolae Crețulescu 8, la o întâlnire cu Dimitris Lyacos (Grecia): trilogia Poena Damni.
Lectură și dialog între autor și traducătorul său în limba română, Victor Ivanovici, pe marginea trilogiei Poena Damni, apreciate la nivel internațional.
Partener al evenimentului: Fundația Culturală Greacă.
Eveniment desfășurat în limba română și în limba greacă.
Victor Ivanovici, redutabil autor de cărţi de eseuri şi studii de hispanistică, românistică, neoelenistică, literatură comparată şi teoria traducerii, profesor de Literatură Hispanică la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Salonic, din 1985 locuieşte şi lucrează în Atena, Grecia. S-a născut la 24 august 1947, în Tulcea. Studii generale la Liceul Grec din Bucureşti (1962-66) şi universitare la Facultatea de Limbi Romanice, Clasice şi Orientale a Universităţii din Bucureşti (1966-71). Specializare postuniversitară la Universitatea din Málaga (Spania): «Curso Superior de Filología Española», sub direcţia profesorului Manuel Alvar, membru al Academiei Regale Spaniole (1987). Doctorat la Universitatea din Cluj (România), cu o teză despre opera lui Gabriel García Márquez (1993). Între 1971-1984 a predat literatura spaniolă şi hispanică la Universitatea din Bucureşti. Din 1993 membru al Corpului Didactic Auxiliar al Universităţii din Atena. A predat în cadrul Programului de Masterat în Traducere şi Teoria Traducerii, al Facultăţii de Litere şi Filosofie al Universităţii din Atena. Actualmente are gradul de profesor asociat. Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Societăţii Scriitorilor Greci, al Societăţii Elene de Literatură Generală şi Comparată, membru fondator (şi Vicepreşedinte) al Societăţii Hispaniştilor Greci, membru al Asociaţiei Internaţionale a Hispaniştilor şi al Societăţii Cervantine.
Dimitris Lyacos (în greacă: Δημήτρης Λυάκος; n. 19 octombrie 1966, Atena) este poet și dramaturg grec, autor al trilogiei „Poena Damni”. Până în prezent tradusă în douăzeci de limbi, trilogia este una dintre cele mai apreciate și mai bine vândute opere ale poeziei europene contemporane. „Poena Damni” s-a dezvoltat ca o lucrare în curs de-a lungul a treizeci de ani, cu ediții și extrase ulterioare care apar în reviste din întreaga lume, precum și în dialog cu o gamă diversă de proiecte surori pe care le-a inspirat. Renumită pentru combinarea, într-o formă care sfidează genul, teme din tradiția literară cu elemente din ritual, religie, filozofie și antropologie, trilogia reexaminează narațiunile mari în contextul unora dintre motivele de durată ale canonului occidental. Dimitris Lyacos a fost menționat drept candidat la Premiul Nobel pentru literatură. „Poena Damni” a fost interpretată ca o „alegorie a nefericirii” împreună cu lucrări ale unor autori precum Gabriel Garcia Marquez și Thomas Pynchon, fiind considerată, în același timp, un exponent major al sublimului postmodern și una dintre cele mai importante lucrări anti-utopice ale secolului al XXI-lea.
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
16 septembrie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/428039829424533/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map