Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește în aceste zile conferința ”Green Conservation Of Cultural Heritage”

4 mai, 2023 - 5 mai, 2023

Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește în aceste zile conferința ”Green Conservation Of Cultural Heritage”
”Green Conservation” reprezintă cea de-a cincea Conferință Internațională de Conservarea și Restaurare Ecologică (GREEN) a Patrimoniului Cultural și este anunțată ca o nouă etapă de prezentare a inovațiilor și noilor perspective pentru dezvoltarea sustenabilă în domeniu. Este primul proiect de asemenea anvergură organizat sub patronajul UNESCO România și ICCROM, adresat tinerilor specialiști din domeniul patrimoniului cultural având un caracter bazat pe comunicări științifice, încurajând dezbaterea și proiecte viitoare multidisciplinare.
Asemenea edițiilor anterioare, conferința va reprezenta un spațiu de inspirație destinat universităților locale, specialiștilor din mediul muzeal-universitar internațional, cât și instituțiilor partenere de cercetare care doresc să împărtășească idei și concepte pentru a promova o evoluție în modul de concepere al tratamentelor. Conferința ”Green Conservation Of Cultural Heritage” va fi dedicată discuțiilor despre interpretarea diversă a conceptului de „verde” (green), având ca scop stimularea discuțiilor și accelerarea inovației/implementării materialelor și metodelor eco-durabile pentru conservarea patrimoniului cultural. Sănătatea restauratorului, protecția mediului, tehnologiile de conservare a patrimoniului cultural în muzee și situri culturale, precum și tratamentele de restaurare, sunt doar un indiciu al subiectelor prevăzute.
Evenimentul se va desfășura în formă hibridă, timp de 2 zile în datele de 4 și 5 mai 2023, cu un număr specific de participanți plus lectori la workshop-ul public, dar și on-line pe platforma „ZOOM” în parteneriat cu Universitate de Vest din Timișoara.
Prin intermediul acestei ocazii se propune un schimb de idei și experiențe multidisciplinare ale specialiștilor din mediul muzeal, academic de cercetare național și internațional, prin comunicări științifice în format fizic și online, prezentări de postere și ateliere cu grupuri de lucru cu publicul în vederea aprofundării metodologice a restaurării.
Cu ocazia acestei Conferințe internaționale intenționăm să valorificăm Laborantul de restaurare și conservare vizitabil din Palatul Baroc (etajul al doilea) unde se va desfășura prezentarea practică din ultima zi a evenimentului.
Conferința va continua cu etapa a doua ce va cuprinde un workshop, la începutul lunii iunie 2023, adresat strict comunității locale în care se va puncta caracterul multidisciplinar și perspectivele „verzi” de abordare a conservării-restaurării patrimoniului.

Details

Start:
4 mai, 2023
End:
5 mai, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/805332817880224/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul de Artă Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Google Map
View Venue Website