Loading Events

« All Events

Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia anunță deschiderea expoziției-eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021).

13 iunie - 18 august

Deschiderea expoziției temporare „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021). Nicolae Iorga și Alba Iulia”, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia anunță deschiderea expoziției-eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021). Nicolae Iorga și Alba Iulia”, joi, 13 iunie 2024, ora 13:00, la muzeul din Alba Iulia, Sala Unirii, aripa Nord. 

Domnul profesor dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui savant Nicolae Iorga, a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale marelui savant Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate, le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului național.

Colecția Iorga-Pippidi este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima dată valorificate expozițional în anul aniversar 2021: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești – ordinele „Steaua României” și „Coroana României”, la cele străine – Ordinul Legiunea de Onoare, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania și multe altele. De asemenea, sunt expuse: documente și fotografii cu autograf primite de către marele istoric de la Familia Regală a României: de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena.

Grație colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, o parte din inestimabila colecție „Iorga-Pippidi” va fi expusă în perioada 13 iunie – 18 august 2024 la Alba Iulia, alături de piese vestimentare, obiecte personale, documente, medalii aflate în patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Arhivelor Naționale ale României, Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și din Colecția „Daniel-Cosmin Obreja”.

În premieră, la Alba Iulia vor fi expuse, după restaurare: diploma Universității din Leipzig prin care i se acordă lui Nicolae Iorga titlul de doctor „Bonarum Artium Magister” din anul 1893 și o scrisoare a reginei Maria trimisă lui Nicolae Iorga cu înștiințarea că-i va trimite un articol care să fie publicat în ziarul „Neamul Românesc” în ziua Încoronării, 15 octombrie 1922.

Expoziția este curatoriată de dr. Cristina Păiușan, cercetător științific și dr. Alexandru Bădescu, șeful Secției Patrimoniu, din cadrul Muzeului Național de Istorie a României, iar coordonator din partea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia este dr. Liviu Zgârciu.

Details

Start:
13 iunie
End:
18 august
Event Category:

Organizers

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Muzeul Național de Istorie a României – București

Venue

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14
Alba Iulia, Alba 510010 Romania
+ Google Map
Phone
0258 813 300
View Venue Website