Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național Peleș va găzdui sâmbătă, 17 septembrie 2022, începând cu ora 15:00, un dublu eveniment, respectiv expoziția și concertul cameral grupate sub titlul ,,Muzici și litografii din secolele XIX-XX”.

17 septembrie, 2022

,,MUZICI ȘI LITOGRAFII DIN SECOLELE XIX-XX”
Muzeul Național Peleș va găzdui sâmbătă, 17 septembrie 2022, începând cu ora 15:00, un dublu eveniment, respectiv expoziția și concertul cameral grupate sub titlul ,,Muzici și litografii din secolele XIX-XX”.
Proiectul, dedicat sărbătoririi a 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia, îi aparține pianistei Karina Șabac, care a descoperit documente și partituri din secolele XIX și XX, cu ocazia cercetărilor pentru studiile doctorale făcute în cadrul Centrului de Studii asupra Muzicilor Secolului XIX, la Universitatea Națională de Muzică București.
Partiturile rare, cu litografii de epocă, descoperite de către Karina Șabac, printre care se află și piese de pian dedicate Familiei regale a României de către compozitori celebri precum Iosif Ivanovici, Johann Strauß II sau Ignaz Friedman, vor face subiectul expoziției care va fi deschisă la Castelul Pelișor, la ora 15:00. Valoarea istorică și artistică a acestora este accentuată nu doar prin expunerea lor în spațiul aulic al Holului de onoare al Pelișorului, ci și prin includerea într-un album bilingv, în limbile română și engleză, ce cuprinde studii și imagini ale litografiilor. Albumului îi este ataşat și un CD ce conține înregistrări ale pieselor, realizate în premieră absolută, pe un pian Streicher 1870, în studioul din Viena al celebrului atelier Gert Hecher, și în București, în sala de concerte ,,George Enescu” a Universității de Muzică București, pe un pian Steinway Spirio 2018.
Vernisajul va fi urmat de concertul cameral susținut în Sala Mare de Concerte a Castelului Peleș, concert în cadrul căruia vor performa, alături de doamna Karina Șabac, Raluca Stratulat, Maria-Izabela Ghergu și Karina Uță, absolvente ale Universității Naționale de Muzică București, cu succese remarcabile pe scenele lumii. O parte din piesele pentru pian au fost rearanjate, pentru acest concert cameral, de către tânărul compozitor Andrei Petrache, o prezență activă în multe proiecte de succes și creator al multor compoziții care au obținut premii naționale și internaționale.
Proiectul este finanțat de AFCN și are drept parteneri principali: Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş, Universitatea Națională de Muzică București și Centrul de Studii asupra Muzicilor Secolului XIX.

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website