Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează marți, 4 octombrie 2022, de la ora 17.00, o seară eveniment în care protagonist va fi academicianul George Banu, unul dintre cei mai importanți teatrologi români, eseist de reputație mondială, profesor universitar la Universitatea Sorbonne Nouvelle din Paris, ce va susține conferința Spatele omului, o postură polemică. Teatru și pictură, care are la bază cartea cu același nume.

4 octombrie, 2022

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează marți, 4 octombrie 2022, de la ora 17.00, o seară eveniment în care protagonist va fi academicianul George Banu, unul dintre cei mai importanți teatrologi români, eseist de reputație mondială, profesor universitar la Universitatea Sorbonne Nouvelle din Paris, ce va susține conferința Spatele omului, o postură polemică. Teatru și pictură, care are la bază cartea cu același nume. Evenimentul este organizat de instituția muzeală orădeană în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea și va avea loc la sediul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).

Silueta care își ascunde chipul este „expresia unei rupturi, a unei îndepărtări, a unui refuz de dialog direct. Dar, în același timp, în viață, pe scenă sau într-un tablou, el personifică și fragilitatea, dezarmarea, refuzul conflictului. Omul care întoarce spatele e un om al crepusculului, dar nu încă al nopții. Spatele se poate citi ca o sursă secretă, deturnată, de mărturii, în timp ce fața le exprimă direct, sincer sau nesincer, nu contează. Chipul e dialogal, spatele monologal”. George Banu

Conferința Spatele omului, o postură polemică. Teatru și pictură, care va pune în valoare și virtuțile criticului de artă, nu doar pe cele ale teatrologului, se bazează pe ideile pe care autorul le-a exprimat în cartea sa l’Homme de dos (Spatele omului). Un bogat material ilustrativ, cu reproduceri ale multor capodopere ale artei universale, dar și din colecția Muzeului Țării Crișurilor, va evidenția semnificațiile reprezentărilor din artele plastice și din teatru ale omului (sintagmă care implică deopotrivă bărbatul și femeia) văzut din spate. „Omul întors cu spatele se impune ca postură corporală concretă, capabilă să conteste frontalitatea și modul de adresare unanim adoptate, sfârșind prin a afirma astfel o relație cu lumea pe care ne invită să o examinăm. Dacă omul fără chip este omul fără nume, el nu este în schimb omul fără acțiune. Ființa lui se cristalizează în acțiune” afirmă George Banu în volumul cu titlu omonim Spatele omului.

Născut la 22 iunie 1943, în București, George Banu a urmat cursurile Academiei de Teatru din București, iar din anul 1974 se stabilește în Franța, unde își va continua cariera universitară începută în România. În 1981, publică volumul de referință Costumul de teatru, precum si cartea Brecht ou le petit contre le grand, care va primi Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. Câțiva ani mai târziu, în 1984 si 1990, obține, din nou, același premiu, pentru Le théâtre, sorties de secours și Le Rouge et Or. Între anii 1990-2000, a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între anii 1994-2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor. George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități din Europa. Cărțile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene și au fost traduse în numeroase limbi. George Banu este și autorul unei trilogii plasate la confluența dintre teatru și pictură: Le Rideau ou la fêlure du monde (1997), Cortina sau fisura lumii (Humanitas, 2012), L’Homme de dos (2000), Spatele omului (2008) și Nocturnes (2005). Opera sa critică este dedicată regiei moderne și personalităților precum Brook, Strehler sau Grotowski. Conduce revista „Alternatives Theatrales”, iar din martie 2013 este membru de onoare al Academiei Române. Este cetățean de onoare al orașelor Bologna și São Paolo, obținând și Premiul de Onoare al AICT (2006) și Premiul Special al Festivalului Shakespeare (2012).

Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri!

Vă așteptăm cu drag!

Detalii

Dată:
4 octombrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://mtariicrisurilor.ro/colocviile-muzeului-tarii-crisurilor-3/

Organizator

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Str. Armatei Române nr.1/A
Oradea, Bihor 410087 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare