Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Noaptea Cercetătorilor, 30 septembrie 2022, la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

30 septembrie, 2022

Noaptea Cercetătorilor reprezintă un eveniment susținut de Comisia Europeană, care promovează știința și cercetarea, punând accent pe conectarea publicului larg la inițiative și tematici de cercetare STEM (știință tehnologie, inginerie și matematică).

Se desfășoară în fiecare an la nivelul Uniunii Europene, în aceeași zi, anul acesta, 30 septembrie fiind data la care, în sute de localități europene vor fi organizate festivaluri de știință.

Uniunea Europeană, prin programul său cheie de finanțare pentru cercetare și inovare, Horizon Europe, finanțează proiecte pentru organizarea evenimentului. Unul dintre acestea, în România, este ReCoNnect: Research Communication for active learning, proiect al cărui consorțiu cuprinde cinci din cele mai mari și mai prestigioase institute de cercetare din România, patru universități cu înată expertiză științifică, care, pentru o comunicare eficientă a științei au implicat în proiect și facultăți de jurnalism, și un organism științific public.

În acest parteneriat, proiectul și-a propus să Re-conecteze grupuri și inițiative active la nivel local și național, nu doar în promovarea științei, știința ca instrument și atitudine de soluționare a problemelor societale ci și beneficire ale rezultatelor cercetării acesteia. Totodată, un deziderat al consorțiului este și facilitarea construirii de legături între aceste entități pentru a da forță comunicării mesajelor comune precum: cercetarea de calitate, mijloc de dezvoltare a societății, implicarea cetătenilor în formularea problemelor de viață, de mediu etc, comunicarea adaptată pe canale diferite către fiecare categorie de public, precum și întoarcerea mesajelor și a contribuțiilor către școală, pentru educarea tinerilor.

În jumătatea de nord a României, Universitatea Babeș-Bolyai coordonează derularea activităților specifice proiectului ReCoNnect: Research Communication for active learning și organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor, nu doar în Cluj-Napoca ci și în alte trei localități, Bistrița, Baia Mare și Satu Mare. La nivel local, proiectul implică parteneri care au rolul de co-organizatori locali și colaboratori care sunt invitați să participe la acțiunile specifice proiectului, în general, și a evenimentului Noaptea Cercetătorilor, în particular.

Coordonatorul național al proiectului este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară-Horia Hulubei (IFIN-HH), Măgurele, Ilfov iar cel regional, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului. Partenerii locali ai Universității Babeș-Bolyai sunt Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” și Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, care au rol de co-organizatori ai evenimentului Noaptea Cercetătorilor și ai acțiunilor asumate de proiect la Baia Mare.

Împreună, vă lansăm invitația de a vă conecta la ReCoNnect, participând activ în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor, organizat în data de 30 septembrie 2022, la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare de la ora 11:00 prin intermediul unul atelier educațional cu tema „Cercetarea apei – ca resursă și factor de mediu” organizat în colaborare cu cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” și Școala Gimnazială „Alexandru Ivasiuc” Baia Mare.

Vă așteptăm alături de noi!

Organizator

Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare
B-dul Traian nr. 8
Baia Mare, Maramureș 430211 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare