Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Online: Conferința ”Alexandru Tzigara-Samurcaș și fotografia de amator la început de secol XX”, la Muzeul Micul Paris, joi, 15 septembrie 2022

15 septembrie, 2022

Joi, 15 septembrie, la orele 19, va avea loc conferința ”Alexandru Tzigara-Samurcaș și fotografia de amator la început de secol XX”, la Muzeul Micul Paris (Str. Lipscani, nr. 41). Va fi susținută de Theodor E. Ulieriu-Rostás, istoric, cercetător în cadrul Arhivei de Imagine a Muzeului Țăranului Român (https://www.facebook.com/ArhivaDeImagine) și inițiatorul proiectului Laboratorul de memorie urbană (https://www.facebook.com/memorie.urbana).
Intrarea este liberă, conferința va fi transmisă și online.
Istoric de artă și profesor universitar, director al Fundației Universitare Carol I și al Muzeului de Artă Națională din București, Alexandru Tzigara-Samurcaș (1872-1952) a fost un prolific fotograf amator și promotor al fotografiei ca instrument de comunicare culturală în spațiul românesc începând din anii 1890 și până către final de interbelic. Mai mult sau mai puțin asumat, privirea fotografică al lui Tzigara-Samurcaș bate dincolo de contururile convenționale ale practicii fotografiei la început de secol XX, încrucișând profesionalul și personalul, călătoria de plăcere și documentarea de teren; nu mai puțin important, bate dincolo de austeritatea portretului pe care Tzigara-Samurcaș și-l construiește post factum în memoriile sale. Adesea imperfectă din punct de vedere tehnic și nefiltrată de aspirații estetice, fotografia documentară a lui Tzigara-Samurcaș are multe de oferit celor care vor privească dincolo de imaginea de protocol a României Belle Époque.
Conferința de față vă propune o incursiune în această moștenire fotografică în curs de cartare, pornind de la fondurile donate sau puse la dispoziție pentru cercetare Arhivei de Imagine MȚR de către urmașii lui Alexandru Tzigara-Samurcaș.
Conferința va avea loc în cadrul expoziției ”Fire de memorie – fotografii românești din 1840-1940”, ce reunește cca. 250 de fotografii vechi, din primii 100 de ani din istoria fotografiei.
Intrarea la expoziție este liberă.
Program de vizitare:
Miercuri:12:00 – 18:00
Joi:11:00 – 19:00
Vineri:11:00 – 19:00
Sâmbătă:11:00 – 19:00
Duminică:11:00 – 18:00
Expoziția ”Fire de memorie” este organizată de Asociaţia Kinofest.
Acesta este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.
Parteneri: Jurnal de București, Radio România Actualități, Modernism.ro, IQads, Fotocabinet, Muzeul Micul Paris.

Detalii

Dată:
15 septembrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/events/1208349146390618/?ref=newsfeed

Organizator

Muzeul Micul Paris – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Micul Paris
Lipscani 41
București, București Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare