Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Online: conferința „Stăpânii trecătorilor. Dacii din perioada clasică din depresiunea Șimleului”

3 aprilie, 2023

Prezentarea se dorește o incursiune în istoricul cercetărilor privind civilizația dacică din Depresiunea Șimleului, jumătatea de vest a județului Sălaj. În ciuda faptului că acest spațiu este unul de întindere redusă, el adăpostește 14 fortificații dacice și peste 30 de așezări dacice.

Atenția arheologilor s-a îndreptat mai ales spre cercetarea fortificațiilor, mai spectaculoase. Totodată în Depresiunea Șimleului și în proximitatea acesteia, s-au descoperit 25 tezaure dacice compuse din monede asociate sau nu cu podoabe din argint ceea ce sugerează, alături de alte argumente, că spațiul cercetat era sediul unui centru de putere amplasat la intrarea nord-vestică a Transilvaniei de azi.

Dr. Horea Pop este șef al secției Cercetare Științifică din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, la care activează din anul 1991, cu excepția intervalului 1994-1997 când a fost cercetător la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj. A absolvit cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj (1986-1991). Născut în Șimleu Silvaniei, și-a dedicat activitatea cercetării fenomenului dacic de pe Măgura Șimleului, coordonând șantierele arheologice din punctele Cetate, Observator și Uliul cel Mic din localitate, dar și alte situri din Depresiunea Șimleului precum Măgura Moigradului, Stârciu, Coșeiu, Cheud și altele.

Details

Date:
3 aprilie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/230326479469187/?ref=newsfeed

Organizer

Fundația Dacica
View Organizer Website