Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Oradea: Trienala internațională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, 8 septembrie – 8 octombrie 2023

8 septembrie, 2023 - 8 octombrie, 2023

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal deschide seria expozițiilor de toamnă cu Trienala internațională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, ediția 2021, organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl (Polonia) și Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
Evenimentul va avea loc vineri, 8 septembrie 2023, de la ora 17.00, la sediul instituției muzeale din Str. Armatei Române nr.1/A.
Inițiativa acestei manifestări prestigioase aparține Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl, coordonată de directorul acesteia, Janusz Cywicki, care consideră că „Astăzi, Trienala Internațională de Pictură Pătratul de Argint este, fără îndoială, cea mai semnificativă trecere în revistă a picturii moderne din această parte a Europei”, ce reunește pictori din cinci țări diferite din aceeași regiune carpatică, respectiv Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria. Concepută inițial, în 1994, ca bienală internațională, din 2003 s-a decis organizarea acestei expoziții la trei ani, devenind Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice, Pătratul de Argint. Această manifestare artistică are ca scop principal „de a promova și, în același timp, de a documenta lucrările artiștilor care, de decenii, au trăit în țările acestei regiuni, pe cât de apropiate, pe atât de bine închise”.
Și în acest an au aplicat sute de pictori din Euroregiune. Prima selecție a fost făcută de un juriu polonez. Apoi, dintr-un număr de aproximativ 150 de lucrări, un juriu internațional a selectat 111 lucrări a 61 de artiști participanți, pentru finală.
Din România au participat 5 artiști: Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu, Nicolae Suciu și Mihaela Tătulescu.
Premiile acordate în urma jurizării finale:
• Grad Prix – Liudmila Davydenko, Ucraina;
• Premiul Voievodatului Podkarpackiego, Elżbieta Cieszyńska, Polonia;
• Premiul Primăriei orașului Przemyśl, Mihaela Tătulescu, România, cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității din Oradea;
• Premiul Electromantaj Przemyśl, Magdalena Uchman, Polonia.
Expoziția va fi prezentată publicului de către dr. Aurel Chiriac, curatorul pentru România al Trienalei, de Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele acestei manifestări artistice, în 1994, iar din partea instituției muzeale va vorbi Darius Martin, muzeograf, Secția de Artă.
Publicul va putea vizita expoziția pînă în 8 octombrie 2023.

Details

Start:
8 septembrie, 2023
End:
8 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1068514184162801/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
View Organizer Website

Venue

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Str. Armatei Române nr.1/A
Oradea, Bihor 410087 Romania
+ Google Map
View Venue Website