- This event has passed.
Râmnicu Sărat: Pentru a marca aniversarea a 161 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza și de la înfăptuirea Unirii Principatelor (5 și 24 ianuarie 1859), Muzeul Municipal Râmnicu Sărat propune spre prezentare două cromolitografii, datate 1909, înfățișându-i pe domnitor și soția sa.
24 ianuarie, 2020
61 de ani de la Unirea Principatelor
Pentru a marca aniversarea a 161 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza și de la înfăptuirea Unirii Principatelor (5 și 24 ianuarie 1859), Muzeul Municipal Râmnicu Sărat propune spre prezentare două cromolitografii, datate 1909, înfățișându-i pe domnitor și soția sa.
Prezentarea va fi făcută Vineri, 24 ianuarie 2020, ora 11:00, la sediul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat (str. T. Vladimirescu, nr. 20), în cadrul parteneriatului dintre cele două instituții, cu ocazia spectacolului aniversar „Hai să dăm mână cu mână!”
Litografiile au fost făcute pentru a marca 50 de ani de la Unirea Principatelor, la scurtă vreme după moartea Elenei Cuza (2 aprilie 1909).
Denumire: Cromolitografii (Alexandru Ion Cuza și Elena Cuza)
Autor: profesor Alexandru Resmeriță.
Tipografie: Drobeta Turnu Severin.
Dimensiuni: 68,5×45 cm.
Datare: 1909.
Cele două cromolitografii au fost donate în 6 septembrie 2017 de către domnul Boroghină Ion din Râmnicu Sărat.
După prezentare, cele două litografii pot fi vizionate, până la 31 ianuarie 2020, la sediul Muzeului Municipal Râmnicu Sărat, str. Primăverii, nr. 4.
Descriere litografie Alexandru Ioan Cuza: În centru, Alexandru Ioan Cuza, stând în picioare, în uniformă militară, orientat ușor spre dreapta. Mâna dreaptă se sprijină pe o masă, iar stânga pe garda sabiei. În colțuri, în chenare ovale, portrete: Vasile Alecsandri (st. sus), Mihail Kogălniceanu (dr. sus), Episcopul Melchisedek (st. jos) și Constantin Negri (dr. jos). Sus, un porumbel alb, în zbor, spre stânga. Jos, în chenar: „ALECSNADRU IOAN CUZA (1859 – 1866)/ Prin alegerea sa ca domn la 5 și 24 ianuarie 1859, se făcu Unirea/ pentru veciea fraților de același sânge: Moldoveni și Munteni. Cuza – / Vodă, ajutat de marii bărbați ai timpului , luptă ca un uriaș la înteme-/ erea Statului Român; obținu recunoașterea Unirei Principatelor; luă/ moșiile mânăstirești din mâna călugărilor greci; împroprietări pe clăcași;/ înființă oștirea națională, întemeiă învățământul public, organiză justiția/ și întocmi multe legiuiri după chipul țărilor înaintate. După 7 ani de/ domnie, abdică silit, dar cu mulțumirea că prin jertfirea sa, își servea/ țara, curmându-se luptele pentru domnie./ După 50 de ani, cu drag cinstim amintirea lui!”
Descriere litografie Elena Cuza: În centru, Doamna Elena Cuza, stând în picioare, în rochie cu crinolină, de epocă, orientată ușor spre st. Mâna st. se sprijină pe o carte, aflată pe o masă. În colțuri, în chenare ovale: Castelul din Ruginoasa (st. sus), Azilul Elena Doamna (dr. sus), Azilul Elena Doamna (st. jos) și Castelul din Ruginoasa (dr. jos). Sus, un porumbel în zbor spre dr, jos, în chenar „DOMNIȚA ELENA CUZA/ (1859-1866)/ A fost martoră la faptele mari săvârșite sub domnia soțului Ei/ Cuza-Vodă. Bunătatea de suflet și iubirea de Patrie au fost puse de mai pre sus de cât orice alt simțământ personal. Ea a/ întemeiat azilul pentru orfani, care-i poartă numele și acum./ Domnița Elena cu nestrămutat devotament întovărăși pe Domnitor/ în zilele negre, iar apoi restul vieței sale și tot avutul său sluji pentru/ ajutorarea nenorociților și suferinzilor./ Se stinse din viață la 2 Aprilie 1909, îndată după sărbătoarea/ împlinirei a 50 de ani dela Unirea Principatelor./ Odihnească în pace sufletul Ei precum și al marelui Domnitor!”