- This event has passed.
Râmnicu Vâlcea: Expoziţia de anvergură naţională cu tematică gastronomică. Expoziţia „Bucătăria între necesitate și artă”, martie – aprilie 2022
9 martie, 2022 - 26 aprilie, 2022
Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” – Vâlcea în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal vine în atenția vizitatorilor cu o expoziţie de anvergură naţională cu tematică gastronomică. Expoziţia „Bucătăria între necesitate și artă”, deschisă în perioada martie – aprilie 2022, propune o prezentare tipologică a vaselor folosite în bucătărie în perioada de sfârșit a secolului al XVII-lea și secolul al XIX-lea, pornind de la 2 aspecte – necesitate (reprezentat în expoziție prin vasele din metal comun) și artă (reprezentat în expoziție prin vasele din metal prețios). În plus, în cadrul expoziției se vor găsi materiale de prezentare a evoluției ustensilelor din bucătărie în perioada baroc și post baroc.
În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, societatea europeană a fost martora unor transformări fără precedent în ceea ce privește prepararea mâncării și protocolul mesei. Între toate acestea s-a afirmat o schimbare dramatică a gustului culinar (determinat de creativitatea exuberantă a bucătarilor francezi) și un nou protocol numit service à la Française (așezarea mesei în manieră franceză) ce a fost cu repeziciune adoptat de curțile europene, înlocuit în secolul al XIX-lea de service a la russe.
Procesul de preparare a hranei s-a schimbat, cratițele cu bază plată au înlocuit ceaunele agățate peste focul generator de fum. În sec. XVIII, tinichigii și fierarii au pus la dispoziția bucătarilor domestici și profesioniști o gamă remarcabilă de tigăi și cratițe, pe lângă o varietate aproape infinită de forme pentru crearea celor mai decorative feluri de mâncare prezentate vreodată.
Produsele meşterilor sibieni satisfăceau nevoile populaţiei locale şi o parte din cererile venite din Ţările Române. Pe lângă comenzile primite de meşterii aurari sibieni pentru obiecte de cult, cererile de executare a unor obiecte laice trebuie să fi fost din ce în ce mai numeroase. Produsele meşterilor arămari aveau și ele o largă răspândire, fiind folosite în bucătărie (oale, căni, forme de cozonac şi prăjituri, piuliţe), în gospodărie, ca obiecte de cult etc. O altă categorie de obiecte prezente în expoziție sunt vasele de cositor, variate din punct de vedere al tipologiei lor și frecvent întâlnite în casele patricienilor sibieni și nu numai. Prin ornamente şi formă ele atestă evoluţia acestui meşteşug de-a lungul a trei secole, parcurgând stilistic drumul de la Renaştere la Baroc şi Rococo.
Numărul însemnat de piese existente în colecțiile Muzeului Național Brukenthal a stat la baza organizării acestei expoziții, ilustrând diversitatea tipologiei vaselor și ustensilelor din secolele XVII-XIX și subliniind măestria meșterilor breslași sibieni.