Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Reșița: EXPOZIȚIE DE ARTĂ ȘI CARTE VECHE RELIGIOASĂ LA MUZEUL BANATULUI MONTAN DIN REȘIȚA

3 aprilie, 2023 - 24 aprilie, 2023

EXPOZIȚIE DE ARTĂ ȘI CARTE VECHE RELIGIOASĂ LA MUZEUL BANATULUI MONTAN DIN REȘIȚA
„Credință și culoare. Piese de artă – carte veche din colecțiile Muzeului Banatului Montan”
În perioada Sărbătorilor pascale, Muzeul Banatului Montan din Reșița propune spre vizitare publicului o interesantă expoziție de artă și carte veche, ilustrată în tablouri, icoane și tipărituri religioase aparținând colecției de Artă a instituției muzeale.
Sfintele Paști reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. De asemenea, Paştele este sărbătoarea cu cea mai mare încărcătură spirituală, reprezentând triumful ciclic al vieţii asupra morţii. Este sărbătoarea speranţei, a iubirii, a iertării, care aduce în sufletele credincioşilor lumină, linişte sufletească şi armonie familială.
Din această perspectivă, expoziția „Credință și culoare” își propune să ofere vizitatorilor o inedită incursiune în universul artei plastice și al cărții vechi religioase, privite sub două aspecte: cel al bunului cultural de patrimoniu, deținut de Muzeul Banatului Montan Reșița, și cel al meditației, contemplării prilejuite de perioada Sfintelor Sărbători Pascale, care în Banat au o dimensiune multiconfesională. Vor fi expuse (unele în premieră) icoane, tablouri și tipărituri religioase, purtătoare ale mesajului credinței, culturii și civilizației din spațiul Banatului montan, care oferă vizitatorilor certe dovezi ale artei și spiritualității acestei provincii istorice. Sunt frânturi de rugăciune și expresii ale sensibilității artistice așternute pe pânză, lemn, sticlă sau hârtie, purtătoare ale tradițiilor artistice și religioase ale locuitorilor zonei. Păstrate la loc de cinste, aceste valori ale tiparului și artei relevă o importanță istorică, artistică și documentară care le integrează patrimoniului național.
Vernisajul va avea loc luni, 3 aprilie 2023, la orele 13,00 în „Sala Stendl”, expoziția putând fi vizitată în perioada 3 – 24 aprilie 2023 de marți până sâmbătă între orele 9-16,30.

Details

Start:
3 aprilie, 2023
End:
24 aprilie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1263582244512037&set=a.731467511056849

Organizer

Muzeul Banatului Montan Reșița
View Organizer Website

Venue

Muzeul Banatului Montan Reșița
Bd. Republicii nr. 10-12
Reșița, Caraș-Severin 320151 Romania
+ Google Map
View Venue Website