- This event has passed.
Reșița: Obiectul lunii martie 2021 la Muzeul Banatului Montan: “Autoportret” la 80 de ani al pictorului și sculptorului Tiberiu Bottlik (1884-1974)
2 martie, 2021 - 31 martie, 2021
Exponatul lunii martie 2021 este un Autoportret realizat de pictorul Tiberiu Bottlik în anul 1964, ulei pe pânză cașerată pe carton, cu semnătura în partea de jos stânga, 45 x 36 cm.
Tiberiu David Desideriu Bottlik a fost unul dintre artiștii plastici bănățeni care s-a afirmat încă din primele decenii ale secolului XX ca pictor și sculptor, având o îndelungată carieră în care a explorat mai multe modalități de exprimare artistică. Născut în 1884 la Biserica Albă (Banatul sârbesc de astăzi) în familia unui avocat, Tiberiu Bottlik s-a format ca artist la Budapesta, Viena (1904-1906, unde a fost student la Academia de Belle-Arte, clasa profesorului Rudolf Bacher, adept al curentului Wienner Secession), München și Paris (1907-1914). În mediul parizian și-a îmbogățit viziunea artistică prin contactul nemijlocit cu marile opere expuse în muzee și galerii, fiind influențat de doi maeștri ai vremii: Lucien Simon și Aristide Malliol, care și-au pus amprenta asupra profilului său artistic. Dacă de la primul și-a însușit peisagistica și modul de reprezentare al omului simplu în natură și în activitatea sa cotidiană, de la Malliol a deprins tehnica sculpturii în marmură sau piatră naturală, a lucrărilor în teracotă și ghips.
În anul 1927 Tiberiu Bottlik se stabilește la Bocșa, unde activitatea sa în domeniul artelor plastice câștigă în complexitate, plasându-se astfel drept un continuator al Centrului de pictură de la Bocșa, care în secolele trecute a dat nume emblematice ca Vasile și Gheorghe Diaconovici,
Mihail Velceleanu sau Filip Matei. De altfel, el va fi unul din numele de referință ale Grupului de pictori la Bocșa Montană. Atelierul său de creație avea să fie descris astfel în amintirile scriitoarei Maria Pongracz Popescu: „Când am intrat în atelier am avut o revelație, parcă am intrat într-o altă lume. Nu era un atelier obișnuit, cum îl știam din Timișoara și alte orașe. Avea o cupolă imensă, ca să pătrundă lumina în atelier și în lumina ușor stranie statuile lui Bottlik și picturile lui primeau o patină de vreme chiar și atunci”. Alături de pictură în ulei, artistul a realizat în decursul timpului o serie de peisaje în acuarelă, microportrete, schițe și medalioane lucrate în tuș, pentru ca în sculptură să se facă remarcat prin lucrări în marmură, piatră naturală și ghips. Majoritatea acestor statui sau grupuri statuare se află în Bocșa: în parcul din fața Primăriei a fost plasată statuia Soldatului- monument al eroilor din Primul Război Mondial; cimitirul catolic deține o expoziție în aer liber a sculpturilor din marmură și piatră realizate de artist; iar în incinta fostei uzine din Bocșa au fost amplasate mai multe statui de muncitori.
În decursul timpului, lucrările lui Tiberiu Bottlik au fost prezentate în Expoziții personale – Reșița, 1958 precum și în Saloane oficiale: Budapesta, 1904; Viena, 1905, 1906; Paris, 1911, 1912, 1913, 1914; Reșița, 1965, 1967, 1968; Timișoara, 1967, 1969.
Tabloul de față, o compoziție în tonuri de ocru și gri din perioada târzie a vieții, denotă farmecul și pitorescul unui artist care își transpune imaginea pe pânză – o figură bonomă, încărcată de cele trăite în viață, sfătos după modelul marilor maeștri. Calmul și privire adâncă, înțelepciunea și echilibrul vârstei particularizează o personalitate senină, împăcată cu propriul destin.
Dr. Ligia Boldea
Bibliografie:
Rodica Vârtaciu, „Considerații asupra centrelor de pictură românească din Banat în sec. al XIX-lea”, în Tradiție și postmodernitate – 200 de ani de artă plastică în Banat, ed. II, Editura Graphite, Timișoara, 2012, 17-24.
Carol Brindza, Viața și activitatea pictorului și sculptorului Tiberiu Bottlik, Editura Timpul, Reșița, 2002.
Ioan Iovan, „File dintr-un dicționar ratat (2003)”, în Patrimonium Banaticum, V, 2006, 198-199.