Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Rodna: expoziția de pictură Trei Naivi. lucrări provenind din colecția muzeului și din colecții particulare, semnate Clementina Domide, Ștefania Vaida și Mihai Cherecheș.

8 septembrie, 2023 - 29 septembrie, 2023

Vineri, 8 septembrie 2023, ora 12:00, sub egida Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna, organizează vernisajul expoziției de pictură Trei Naivi.
Evenimentul reunește lucrări provenind din colecția muzeului și din colecții particulare, semnate Clementina Domide, Ștefania Vaida și Mihai Cherecheș.
Arta naivă, formă estetică de materializare și exprimare a frumosului din lumea reală și imaginară, are calitatea de a transforma obișnuitul în file de poveste. Tablourile prezentate publicului narează, cu ajutorul penelului celor trei artiști expozanți, realitatea adulților simplificată și îmbogățită de o atmosferă jovială, luminoasă, menită a ne descreți frunțile.
Conceptul transfigurării realității nu este, cu certitudine, unic în lumea artei. Cred, însă, că lucrările reprezentative pentru acest stil sunt singurele care te face să zâmbești spontan, nedisimulat!
Recunoscută și adesea imitată tocmai pentru simplitatea și sinceritatea ei copilăroasă, arta naivă prezintă creații apreciate din unghiuri diferite: fie ca expresie involuntară a inocenței proprie copiilor și neprofesioniștilor, autentici în demersul lor creativ, fie ca expresie deliberată de trăire empatică, sinceră, pură a sentimentului comuniunii originale cu natura sau cu supranaturalul. Pentru că da, viața la țară, frumusețea locurilor, tradițiile și obiceiurile reprezintă surse inepuizabile de inspirație pentru pictorii naivi, iubitori de artă și frumos.
Expoziția va rămâne deschisă publicului în perioada 08 septembrie-29 septembrie 2023.
Vă așteptăm cu drag!
Muzeograf, Floare Grapini

Details

Start:
8 septembrie, 2023
End:
29 septembrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=813637253882786&set=a.215790273667490

Organizer

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna
Rodna
Rodna, Bistrița-Năsăud 427245 Romania
+ Google Map
Phone
http://complexulmuzealbn.ro/