Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Roman: expoziția Fasmidele – curiozități ale naturii.

29 septembrie, 2023 - 29 februarie, 2024

Complexul Muzeal Național Neamț, prin Muzeul de Științe Naturale Roman, organizează, începând cu data de 29 septembrie 2023, o nouă expoziție temporară, intitulată Fasmidele – curiozități ale naturii. Proiectul expozițional este realizat în colaborare cu Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați.

Cele 70 de exponate naturale prezentate, din aproximativ 20 de specii, aparțin unui grup de insecte, mai puțin cunoscut de către publicul larg, dar și de către specialiști.

Denumirea lor în limba latină este Phasmida sau Phasmatodea, care derivă de la cuvântul grecesc “phasma”, ce se traduce fantomă sau spirit. Această denumire reflectă capacitatea lor extraordinară de camuflare în fața dușmanilor. Toate speciile de fasmide “se deghizează” atât de bine sub forma unor rămurele sau frunze, încât nici o pasăre cu ochii ageri nu le poate depista.

Pe lângă capacitatea de camuflare, aceste creaturi uimitoare pot sta complet nemişcate multă vreme, întocmai ca nişte beţe sau pietre.

Unele specii de fasmide au altă capacitate extraordinară, demnă de faimă – femela se poate reproduce fără a se împerechea cu masculul. Dintr-un ou depus de o femelă fasmidă iese direct o fasmidă, tot femelă şi identică cu mama sa. Din acest motiv, masculii tind să fie foarte rari. E posibil să nu existe mai mult de un mascul la 4 000 de femele – şi în cazul anumitor specii de fasmide, nici nu au fost descoperite specimenele masculi!

Specii din zone tropicale și subtropicale, aceste viețuitoare impresionează prin dimensiunile foarte mari, măsurate în zeci de centrimetri. Cea mai lungă fasmidă este Phobaeticus chani, găsită în pădurile din Insula Borneo, a cărei dimensiuni sunt de aproximativ 57 cm. Ruda ei, Phobaeticus kirbyi, cunoscută de peste 100 de ani, măsoară nu mai puţin de 35 cm.

Această expoziție interesantă este găzduită la sediul Muzeului de Științe Naturale Roman până la sfârșitul lunii februarie 2024.

Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
29 septembrie, 2023
End:
29 februarie
Event Category:
Website:
https://cmnn.ro/expozitie/fasmide_la_muzeul_de_stiinte_naturale_roman

Organizers

Complexul Muzeal Național Neamț
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” – Galați

Venue

Muzeul de Științele Naturii Roman – Complexul Muzeal Județean Neamț
Str. Ștefan cel Mare, nr. 248 (Parcul Municipal)
Roman, Neamț 611040 Romania
+ Google Map
View Venue Website