Loading Events

« All Events

Romanian Creative Week și Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită la expoziția lui Philipp Wieder, „Natura Morta”, o elegie în imagini, având ca subtitlu „frumusețea morbidă a decăderii”.

15 mai - 26 mai

Romanian Creative Week și Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită la expoziția lui Philipp Wieder, „Natura Morta”, o elegie în imagini, având ca subtitlu „frumusețea morbidă a decăderii”. Lucrările prezentate fac parte dintr-o serie încă neterminată, dezvoltată de artistul german de câțiva ani, și care a fost prezentată, în diferite selecții și formate, în galerii și muzee, în expoziții personale sau expoziții de grup.

Florile și plantele lui Philipp Wieder sunt ca Povestitorul lui Mario Vargas Llosa, depozite ale memoriei colective, care au dreptul la atenție pentru că au deja cea mai mare parte a vieții lor în spate. Fiecare venă uscată, fiecare petală ofilită, fiecare tulpină contorsionată – toate sunt dovada unui timp trecut. Privitorul este invitat într-o călătorie în care semnele îmbătrânirii și deteriorării sunt ca ridurile adânci de pe fața unui înțelept – pentru că fotografiile lui Wieder au ceva din farmecul picturilor vechi în ulei, mărturisiri ale sezonului trecut. Lucrările întregii serii sunt în mod deliberat lipsite de elemente de fundal, accentul fiind pus exclusiv pe frumusețea delicată a plantelor pe moarte.

Născut la Stuttgart în 1955, Philipp Wieder a lucrat în agenții de publicitate ca designer, înainte de a deveni artist independent specializat în fotografie și multimedia, și și-a fondat propria agenție de creație la Nürnberg, unde își are sediul din 2013.
A participat cu succes la numeroase concursuri de fotografie și a susținut prelegeri pe temele care îl preocupă, ilustrate prin fotografii și filme. Participarea la Romanian Creative Week marchează prima expoziție a lui Philipp Wieder în afara Germaniei.

Expoziția este coordonată de Cristina Simion, care a conceput și a îngrijit peste 100 de expoziții personale și de grup, în special ale artiștilor contemporani din Europa de Est, cu accent pe România, la Nürnberg, Munchen, Paris, Berlin, Bayreuth (Germania), București, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Brașov (România), Roma, Civitella d’Agliano (Italia), Ljubljana, Bled (Slovenia), Bruxelles (Belgia), Schmerikon (Elveția), Chișinău (Modova). A fost co-curator al Bienalei Internaționale de Arte Vizuale de la Brașov, în 2019 și 2021.

Vernisajul va avea loc în ziua de 16 mai 2024, la ora 12.00, în prezența artistului Philipp Wieder.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 15-26 mai 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de vizitare), în sălile dedicate expozițiilor temporare de la parterul Casei Muzeelor.

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
View Organizer Website

Venue

Casa Muzeelor, Iași
Vasile Alecsandri, 6
Iași, 700054 Romania
+ Google Map