Loading Events

« All Events

Rupea: expoziția „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” deschisă la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea”

12 iulie - 19 iulie

Bună ziua,

Avem onoarea să vă invităm la vernisajul expoziției „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” deschisă la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea.

În atasament se regăsește și afișul expoziției.

Ia și cămașa au apărut dintr-o necesitate și simț practic. Timpul le-a conturat o valoarea artistică și sentimentală.

Vineri, 12 iulie 2024 la ora 15:00, Muzeul de Etnografie Brașov vă invită la vernisajul expoziției „Ia și cămașa de sărbătoare din Zona Rupea” care va avea loc la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, strada Republicii nr 191.

Este cunoscut că în zona Rupea, atât ia cât și cămașa au fost purtate încă de la cele mai fragede vârste. Constituind o marcă identitară a oamenilor acestor locuri, cele două piese componente ale costumului tradițional sunt purtate și astăzi la sărbătorile de peste an, la diverse evenimente sau de către ansamblurile folclorice din zonă.

Expoziția oferă cadrul în care pot fi admirate ii și cămăși din patrimoniul Muzeului de Etnografie Brașov care au aparținut populației multietnice din acest areal. Așadar piesele expuse au fost purtate în localitățile Paloș, Drăușeni, Mateiaș, Racoșu de Jos, Fîntîna, Viscri, Ungra și Ticușu Nou, iar o parte dintre acestea fiind completate cu explicații de specialitate.

Atât pe ie cât și pe cămașă avem cusut un întreg cod de semne transmise de la o generație la alta pe linie feminină. În trecut, după tipul de ie purtat se putea identifica statutul social, vârsta, starea civilă cât și apartenența zonală sau locală a purtătoarei.

Vă așteptăm să ne fiți alături la acest eveniment!

Mulțumim,

Muzeul de Etnografie Brașov

Melania Mâță

 

– Muzeul de Etnografie Brasov Bd. Eroilor nr.21A, 500030 Brasov, Romania Telefon: +40.268.476.243; Fax: +40.268.475.562 e-mail: muzeu@etnobrasov.ro http://www.etnobrasov.ro

Details

Start:
12 iulie
End:
19 iulie
Event Category:

Organizer

Muzeul de Etnografie Brașov
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea
Str. Republicii, nr. 191
Rupea, Brașov Romania
+ Google Map